UKENS KAKE: Det er lett å forstå at italienere ikke kan feire jul uten denne kaken

Ukens kake Panettone al cioccolato - chocotone

(RHJ)

Det er lett å forstå at italienere ikke kan feire jul uten denne kaken

Bare ordet panettone får tennene til å løpe i vann for alle som har prøvd denne italienske juleklassikeren. Den finnes i utallige utgaver, denne med sjokolade kommer alle til å like.

Det som skiller ekte panettone fra indistruutgavene eller de mange forenklede oppskriftene, er at den skal lages med surdeig. I 2020 hvor halve Norge har surdeig i kjøleskapet, er tiden inne for å teste en ny juletradisjon. Men når det er sagt, så kan den lages med ferskgjær fra butikken. Ekte panettone lages i to omganger, først en gjærdeig som får heve over natten og som bygges ut dagen etter med smakstilsetningene, før den settes til ny sakte heving. Det er altså ingen hurtig vei til smakshimmelen og belønningen blir også en veldig saftig konsistens. 

Hver eneste panettone-baker i Italia har sin spesialitet, og mange bygger ut smaken med tørket frukt, gjerne marinert i grappa eller søt vin, marsipanbiter er også veldig vanlig. Sjokolade, i form av kakao og sjokoladebiter, er også populært, og litt mindre tradisjonelt. I denne oppskriften er det ikke brukt kakao, men bare hakket kokesjokolade. Den kan selvsagt byttes ut med tørket frukt eller nøtter, alt etter smak. 

Du kan selvsagt prøve denne hurtigutgaven av panettone

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Panettone al cioccolato chocotone

Fremgangsmåte

Romtemperer egg og smør.

Deig 1:
Rør gjæren ut i lunkent vann. Ha alle ingrediensene bortsett fra eggeplommene i en bolle og kjør til jevnt med miksmasteren. Tilsett en eggeplomme av gangen. Kjør videre til smidig deig, men ikke lenger enn 20 minutter. Sett til heving i over natten i romtemperatur.  Eller til størrelsen er tredoblet.  

Tips:
Om du bruker 0,75 dl surdeig i stedet for ferskgjær, blir kaken enda mer autentisk . Det kan være at deigen trenger litt lengre tid på hevingen. 

Deig 2:
Tilsett mel, salt og vaniljesukker til den første deigen. Elte til glatt. Bland sukker og med den ene eggeplommen jevnt, og ha i deigen. Kjør til jevn og glatt deig og tilsett så smøret, fortsett å kjøre til jevnt og avslutt med den siste eggeplommen. 

Deigen skal være smidig og myk, men fast. Om den er for fast tilsett litt vann. 

Bland hakket sjokolade og sitrusskall og elt dette jevnt inn i deigen. 

Fyll deigen i en smurt bakeform med høye kanter.

Tips:
Du kan lage din egen panettoneform ved å bruke en vanlig springform (22 cm) og kle den med dobbelt bakepapir for støtte. 

Sett til heving i noen timer - gjerne over natten. 

Sett ovnen 200 grader og damp. Hvis du ikke har dampovn, sett inn en ildfast skål med vann i bunnen av ovnen.

Skru ned til 165 grader og sett kaken inn. Stek i 40-50 minutter til pent brun og godt hevet. 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

 

Sendt inn av

Foto: RHJ

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen