Ukens kake

Monkey bread med eple og kanel

Glem kanelboller, dette smaker mye bedre
Foto: (Oksana_S)

Glem kanelboller, dette smaker mye bedre

Briochedeig, eplemos og kanel som marineres i smør - det kan ikke bli noe annet enn mektig godt.
Aase E. Jacobsen
10 Oktober 2019 - 13:00

Opprinnelsen til denne kaken er nær sagt selvsagt amerikansk. Mye av alt er typisk for kakene som faller i smak der. En tradisjon som sniker seg inn i våre mer nøkterne. Det holder å nevne Oreokake, Chocolate Devil's Food Cake og at det knapt er mulig å finne en kanelbolle uten både vaniljekrem og glasur. Søtt og klissete skal det være.

Denne utgaven er søt så det holder, men noe mer moderat enn hva amerikanske oppskrifter gjerne foreslår. Der lages sågar denne kaken av kjeks som stekes i karamell-smørsaus. Det er en forenkling av selve ideen bak kaken med det rare navnet, nemlig at du skal kunne dra den fra hverandre all den tid den er satt sammen av mange små boller. Det er da også bakgrunnen for navnet; du kan spise det på samme måte som en apekatt ville gjort. Den smaker aller best og er lettest å rive fra hverandre mens den er lun. 

Opprinnelsen er egentlig jødisk-ungarsk, bedre kjent som aranygaluska og skal først være omtalt rundt 1880. Desserttradisjon tok de jødiske flyktningene med seg til USA hvor den i dag regnes som helamerikansk og spises til frokost eller søndagsbrunsj. Nancy Regan gjorde den populær da hun serverte den til jul mens hun var i Det Hvite Hus. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Monkey bread med eple og kanel

Monkey bread med eple og kanel

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele og bland inn melka. Væsken skal holde 37 grader. Pisk inn tørrgjæren og deretter eggene.

Bland mel, sukker og salt. Tilsett væsken og bland til jevn masse. Kna videre, gjerne i en miksmaster til god og elastisk deig. Sett på et lunt sted for heving til dobbel størrelse.

Smelt smøret og bland inn sukker, kanel, hakkede pecannøtter og eplemos. Fordel halvparten i bunnen av en smurt rund brødform.

Ha deigen på bakebordet og del opp i fire lange pølser som igjen deles opp i 12 små boller. Legg først 6-8 boller i bunnen av formen. Fordel ¼ av fyllet over og gjenta til det ikke er flere boller igjen. Fordel resten av fyllet på toppen.

Sett til heving på et lunt sted i 30-45 minutter.

Stek i 35 minutter ved 180 grader til gyllen på toppen. Ta ut av ovnen og la hvile i 5-10 minutter før kaken tas ut av formen.

Lyst til å bake andre boller finner du veldig mange her

 Oreokake eller Chocolate Devil's Food Cake valget er ditt.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pastarett som dette går alltid hjem
Dagens rett

En pastarett som dette går alltid hjem

Kombinasjonen av pasta, chorizo og cherrytomater er kanskje kjent, men rosenkål har du muligens ikke prøvd til pasta. Oppskriften har du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her