UKENS KAKE: Glem kanelboller, dette smaker mye bedre

Ukens kake Monkey bread med eple og kanel

(Oksana_S)

Glem kanelboller, dette smaker mye bedre

Briochedeig, eplemos og kanel som marineres i smør - det kan ikke bli noe annet enn mektig godt.

Opprinnelsen til denne kaken er nær sagt selvsagt amerikansk. Mye av alt er typisk for kakene som faller i smak der. En tradisjon som sniker seg inn i våre mer nøkterne. Det holder å nevne Oreokake, Chocolate Devil's Food Cake og at det knapt er mulig å finne en kanelbolle uten både vaniljekrem og glasur. Søtt og klissete skal det være.

Denne utgaven er søt så det holder, men noe mer moderat enn hva amerikanske oppskrifter gjerne foreslår. Der lages sågar denne kaken av kjeks som stekes i karamell-smørsaus. Det er en forenkling av selve ideen bak kaken med det rare navnet, nemlig at du skal kunne dra den fra hverandre all den tid den er satt sammen av mange små boller. Det er da også bakgrunnen for navnet; du kan spise det på samme måte som en apekatt ville gjort. Den smaker aller best og er lettest å rive fra hverandre mens den er lun. 

Opprinnelsen er egentlig jødisk-ungarsk, bedre kjent som aranygaluska og skal først være omtalt rundt 1880. Desserttradisjon tok de jødiske flyktningene med seg til USA hvor den i dag regnes som helamerikansk og spises til frokost eller søndagsbrunsj. Nancy Regan gjorde den populær da hun serverte den til jul mens hun var i Det Hvite Hus. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Skaff deg ukens kake-tips som e-post

Monkey bread med eple og kanel

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

Gjærdeig:
2 dl
75 g
2 stk
1 ts
Fyll:
125 g
100 g
150 g
2 ts

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele og bland inn melka. Væsken skal holde 37 grader. Pisk inn tørrgjæren og deretter eggene.

Bland mel, sukker og salt. Tilsett væsken og bland til jevn masse. Kna videre, gjerne i en miksmaster til god og elastisk deig. Sett på et lunt sted for heving til dobbel størrelse.

Smelt smøret og bland inn sukker, kanel, hakkede pecannøtter og eplemos. Fordel halvparten i bunnen av en smurt rund brødform.

Ha deigen på bakebordet og del opp i fire lange pølser som igjen deles opp i 12 små boller. Legg først 6-8 boller i bunnen av formen. Fordel ¼ av fyllet over og gjenta til det ikke er flere boller igjen. Fordel resten av fyllet på toppen.

Sett til heving på et lunt sted i 30-45 minutter.

Stek i 35 minutter ved 180 grader til gyllen på toppen. Ta ut av ovnen og la hvile i 5-10 minutter før kaken tas ut av formen.

Lyst til å bake andre boller finner du veldig mange her

 Oreokake eller Chocolate Devil's Food Cake valget er ditt.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Oksana_S

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen