Ukens vin
Disse cava-ene er like gode som champagne

Disse cava-ene er like gode som champagne

For 145 kroner får du en knallgod boblevin. Legger du på 25 kroner får du en virkelige lekkerbisken.
Aase E. Jacobsen
16 November 2015 - 10:00

Glem prosecco. Det er stort sett bortkastete penger. Velg heller det som er ekte boblevin, nemlig vin laget etter klassisk metode med flaskegjæring og modning på bunnfallet.

Slik blir boblene til

Og aller helst usøtet vare, altså brut nature, non dose eller extra brut. Siden malolaktisk gjæring som omdanner eplesyre til bløtere melkesyre, ikke får lov å skje, sikres dessuten maksimal friskhet.

Det er oppskriften bak cavaprodusenten Pedregosas viner. Pedregosa Reserva Clos Brut Nature 2012 er dessuten et funn til prisen.

Den har det som forventes av en god musserende, friskhet, renhet, god fruktighet, fint skum, lett lagringspreg og ikke minst tørrhet.

Den er ikke bare et stykke solid håndverk, men er også laget av økologisk dyrkete druer. Hvilket er en sjeldenhet, ikke bare blant cavaer, men også for musserende vin som sådan.

Men den største sensasjonen fra denne produsenten er Pedregosa Reserva Millesime Brut Nature  2011. Mens den andre har ligget 22 måneder på bunnfallet (minimum for champagne er 15 måneder og for cava 9 måneder), har reserva-utgaven 36 måneder bak seg. Det øker aromakompleksiteten og bidrar med mer fedme.

Ruben Pedregosa Castelo er vinmaker og demonstrerer her håndplukking av druene.

Men det ekstra raffinementet skyldes nok aller mest at den er laget av helt andre druer enn det som er vanlig for cava.

Mesteparten er pinot noir og en del chardonnay – akkurat som for en god champagne – og bare litt macabeo. Den «enkleste» cavaen er på sin side mer representativ siden den har de tre viktigste cavadruene i miksen, og med den kvalitativt mest interessante xarel-lo som hoveddrue.  

Vi snakker rett og slett om en imponerende god cava som erstatter virkelig gode champagner i mange sammenhenger. Og det til halve prisen - eller ikke det en gang.

På vingården til familien Pedregosa er det også flere husdyr som bidrar på sitt økologiske vis.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her