Ukens vin
Disse cava-ene er like gode som champagne

Disse cava-ene er like gode som champagne

For 145 kroner får du en knallgod boblevin. Legger du på 25 kroner får du en virkelige lekkerbisken.
Aase E. Jacobsen
16 November 2015 - 10:00

Glem prosecco. Det er stort sett bortkastete penger. Velg heller det som er ekte boblevin, nemlig vin laget etter klassisk metode med flaskegjæring og modning på bunnfallet.

Slik blir boblene til

Og aller helst usøtet vare, altså brut nature, non dose eller extra brut. Siden malolaktisk gjæring som omdanner eplesyre til bløtere melkesyre, ikke får lov å skje, sikres dessuten maksimal friskhet.

Det er oppskriften bak cavaprodusenten Pedregosas viner. Pedregosa Reserva Clos Brut Nature 2012 er dessuten et funn til prisen.

Den har det som forventes av en god musserende, friskhet, renhet, god fruktighet, fint skum, lett lagringspreg og ikke minst tørrhet.

Den er ikke bare et stykke solid håndverk, men er også laget av økologisk dyrkete druer. Hvilket er en sjeldenhet, ikke bare blant cavaer, men også for musserende vin som sådan.

Men den største sensasjonen fra denne produsenten er Pedregosa Reserva Millesime Brut Nature  2011. Mens den andre har ligget 22 måneder på bunnfallet (minimum for champagne er 15 måneder og for cava 9 måneder), har reserva-utgaven 36 måneder bak seg. Det øker aromakompleksiteten og bidrar med mer fedme.

Ruben Pedregosa Castelo er vinmaker og demonstrerer her håndplukking av druene.

Men det ekstra raffinementet skyldes nok aller mest at den er laget av helt andre druer enn det som er vanlig for cava.

Mesteparten er pinot noir og en del chardonnay – akkurat som for en god champagne – og bare litt macabeo. Den «enkleste» cavaen er på sin side mer representativ siden den har de tre viktigste cavadruene i miksen, og med den kvalitativt mest interessante xarel-lo som hoveddrue.  

Vi snakker rett og slett om en imponerende god cava som erstatter virkelig gode champagner i mange sammenhenger. Og det til halve prisen - eller ikke det en gang.

På vingården til familien Pedregosa er det også flere husdyr som bidrar på sitt økologiske vis.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her