Ukens vin
Dette er det aller beste kjøpet til nyttårsfesten

Dette er det aller beste kjøpet til nyttårsfesten

En bedre budsjettløsning enn denne cavaen som finnes i samtlige polutsalg og som overbeviser gang på gang, finnes ikke.  Og det for bare 140 kroner. Dermed kan du være raus med serveringen.
Aase E. Jacobsen
25 Desember 2018 - 14:45

Pedregosa Reserva Clos 2015 finnes også i magnum i 10 polutsalg, så har du muligheten, går du derfor for den store flasken. Men i normalversjon er den også super. Siden jeg smakte den første gang i ny årgang, har den åpnet seg noe mer. Den fremstår som enda mer parfymert i frukten, men den gode friskheten og de fine små boblene sørger for å gi et balansert inntrykk. Og så koster den altså bare 140 kroner.

Pedregosa er en gammel kjenning i denne spalten, laget av den champagneelskende Ruben Pedregosa med familie som av den grunn lar vinen ligge mye lenger på bunnfallet enn det som en minstekravet for cava, 22 måneder mot 9 måneder.

Ruben Pedregosa.

Vel så viktig er det at de velger å dyrke druene økologisk (og noe som ikke er en selvfølge her midt i cavaland). Dette gir seg også utslag i å ta i bruk ny teknologi for å drive så miljøvennlig som mulig. I 2019 utvider de både med en ny vinkjeller midt i vinmarkene samt 22 hektar med eldre vinplanter, også den i Sant Sadurní d'Anoia, som er hovedstaden for cava. På sikt vil ekspansjonen øke kapasiteten betydelig. I dag lager Pedregosa 1,1 millioner flasker med cava.

Den nye vinkjelleren tas i bruk i 2019.

Samtidig går de tilbake til den gamle måten å beskjære plantene på, såkalt buskbeskjæring, og den lokale druen garnacha negra kommer inn i druemiksen for Pedregosa Reserva Millesime fra 2015-årgangen som fra januar blir å få i halvflaske, og som senere i 2019 kommer også for helflaske og magnum. Jeg fikk nylig en forsmak på den i form av halvflasken, og den lover usedvanlig godt.

Hester bidrar til å opprettholde biomangfoldet på vingården.
Hønene gjør også en innsats.

Men 2014-utgaven smaker fortreffelig, og finnes i 30 butikker spredt over hele landet. Også i magnum, men da kun i åtte utsalg.

Også den rimeligste Clos kommer i halvflaske over nyttår – for den som liker dette formatet. Selv forbinder jeg det mest med besteforeldregenerasjonen, som kjøpte «edle dråper» i små kvanta av gangen. Men halvflaskeformatet har mye for seg i dagens samfunn med stadig økende antall enpersonhusholdninger. Da er en halvflaske perfekt. Boblevin smaker jo aller best helt nyåpnet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet
Ukens kake

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet

Pannacotta er manges favoritt-dessert, med hvit sjokolade blant ingrediensene og marinerte jordbær på toppen smaker den himmelsk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lammepølse med stekt sopp og sennepsaus er perfekt fredagsmums
Dagens rett

Lammepølse med stekt sopp og sennepsaus er perfekt fredagsmums

Kanskje har du sågar funnet sopp allerede. Om ikke, blir retten like god med sopp fra butikken (eller fjorårets fra fryseren).

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her