Ukens vin
Dette er det aller beste kjøpet til nyttårsfesten

Dette er det aller beste kjøpet til nyttårsfesten

En bedre budsjettløsning enn denne cavaen som finnes i samtlige polutsalg og som overbeviser gang på gang, finnes ikke.  Og det for bare 140 kroner. Dermed kan du være raus med serveringen.
Aase E. Jacobsen
25 Desember 2018 - 13:45

Pedregosa Reserva Clos 2015 finnes også i magnum i 10 polutsalg, så har du muligheten, går du derfor for den store flasken. Men i normalversjon er den også super. Siden jeg smakte den første gang i ny årgang, har den åpnet seg noe mer. Den fremstår som enda mer parfymert i frukten, men den gode friskheten og de fine små boblene sørger for å gi et balansert inntrykk. Og så koster den altså bare 140 kroner.

Pedregosa er en gammel kjenning i denne spalten, laget av den champagneelskende Ruben Pedregosa med familie som av den grunn lar vinen ligge mye lenger på bunnfallet enn det som en minstekravet for cava, 22 måneder mot 9 måneder.

Ruben Pedregosa.

Vel så viktig er det at de velger å dyrke druene økologisk (og noe som ikke er en selvfølge her midt i cavaland). Dette gir seg også utslag i å ta i bruk ny teknologi for å drive så miljøvennlig som mulig. I 2019 utvider de både med en ny vinkjeller midt i vinmarkene samt 22 hektar med eldre vinplanter, også den i Sant Sadurní d'Anoia, som er hovedstaden for cava. På sikt vil ekspansjonen øke kapasiteten betydelig. I dag lager Pedregosa 1,1 millioner flasker med cava.

Den nye vinkjelleren tas i bruk i 2019.

Samtidig går de tilbake til den gamle måten å beskjære plantene på, såkalt buskbeskjæring, og den lokale druen garnacha negra kommer inn i druemiksen for Pedregosa Reserva Millesime fra 2015-årgangen som fra januar blir å få i halvflaske, og som senere i 2019 kommer også for helflaske og magnum. Jeg fikk nylig en forsmak på den i form av halvflasken, og den lover usedvanlig godt.

Hester bidrar til å opprettholde biomangfoldet på vingården.
Hønene gjør også en innsats.

Men 2014-utgaven smaker fortreffelig, og finnes i 30 butikker spredt over hele landet. Også i magnum, men da kun i åtte utsalg.

Også den rimeligste Clos kommer i halvflaske over nyttår – for den som liker dette formatet. Selv forbinder jeg det mest med besteforeldregenerasjonen, som kjøpte «edle dråper» i små kvanta av gangen. Men halvflaskeformatet har mye for seg i dagens samfunn med stadig økende antall enpersonhusholdninger. Da er en halvflaske perfekt. Boblevin smaker jo aller best helt nyåpnet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her