Ukens vin
God bordeaux til fantasipriser – og det er nok til alle

God bordeaux til fantasipriser – og det er nok til alle

2015 gir bordeauxvin i det rimeligere prissjiktet ekstra mye frukt og det gjør vinstilen veldig godt.
Aase E. Jacobsen
20 Mars 2018 - 14:45

Aller best i denne klassen som kombinerer lav pris med god kvalitet, er Ch. Couronneau Bordeaux Superieur 2015, med Ch. Vrai Caillou 2015 hakk i hel. Den første er en ren merlotvin og får derfor ekstra yppig frukt i retning modne kjøttfulle plommer. Den andre har både cabernet sauvignon og franc i miksen og har derfor et noe mer klassisk bordeauxuttrykk som med 2015 søtere frukt får ekstra sjarm.

Les mer om 2015 i Bordeaux her

Ch. Couronneau ligger nord i det 42.600 hektar store Bordeaux AOC. 

Den første er bestillingsvare, mens den andre er å finne i 60 polutsalg. Og begge kommer fra eiendommer som er veldig representative for Bordeaux’ «underklasse», navnet Bordeaux Superieur til tross. Det innebærer nemlig i stor grad det samme som Bordeaux AOC, men kravet til modning er minst ni måneder samtidig som maksutbyttet er lavere og at det er minimumskrav til plantetetthet i vinmarkene. Aller viktigst er kanskje at det til disse vinene brukes druer fra eldre vinstokker.

Christophe Piat driver Ch. Couronneau sammen med kona Bénédicte - i et biodynamisk jordbruk hører hesen hjemme.

Dette er imidlertid ikke alltid nok til å skille klinten fra hveten. Ukens utvalgte tilhører det siste. Og Ch. Couronneau er den som står mest ut av de to ved å dyrke økologisk og biodynamisk (Ecocert og Demeter), noe som fortsatt er sjelden kost i Bordeaux.

Det er ikke første gang denne produsenten imponerer 

Ch. Vrai Caillou på sin side er på vei til et mer bærekraftig regime i vinmarkene hvor plantevernmidler kun brukes når absolutt nødvendig. Det har gitt dem sertifiseringen HVE (High Environmental Value) som er fransk landbruks fremste for bærekraft.

Denne rimelige bordeauxen har oppnådd samme sertifisering

Emmanuel Macron kan å avgjøre fransk vinproduksjons framtid

 Innhøstning av cabernet sauvignon på Ch. Vrai Caillou.

Mens Ch. Couronneau ligger helt i den nordlige ytterkanten av Bordeaux AOX, i Perigord, nær Limousin-skogen og grensen til Charente, befinner Ch. Vrai Caillou seg i Entre-deux-Mers, det enorme beltet av vingårder mellom elvene Garonne og Dordogne.

Entre-deux-mers er blant annet kjent for disse vinene

Ch. Vrai Caillou er med sine 90 hektar en mye større eiendom og plasseringen på en forhøyning i det ellers flate landskapet hjelper på dreneringen. Dette forholdet er viktig særlig for cabernet-druene, for å redusere det karakteristiske grønnpreget/paprikakarakteren som kan oppstå i svakt drenert leirjord.  

Ch. Vrai Caillou ligger i det vidstrakte Entre-deux-Mers-området. Bilde: Patrick MIRAMONT

Jordsmonnet hos Couronneau er en blanding av kalk og leire og de 35 hektar med vinmarker ligger i en skråning nedenfor slottet. Mens dette dateres tilbake til 1400-tallet, startet vinhistorien til Ch. Couronneau hundre år etter. Ch. Vrai Caillou på sin side ble etablert i 1863. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her