UKENS VIN: God bordeaux til fantasipriser – og det er nok til alle
Ukens vin

God bordeaux til fantasipriser – og det er nok til alle

2015 gir bordeauxvin i det rimeligere prissjiktet ekstra mye frukt og det gjør vinstilen veldig godt.

Aller best i denne klassen som kombinerer lav pris med god kvalitet, er Ch. Couronneau Bordeaux Superieur 2015, med Ch. Vrai Caillou 2015 hakk i hel. Den første er en ren merlotvin og får derfor ekstra yppig frukt i retning modne kjøttfulle plommer. Den andre har både cabernet sauvignon og franc i miksen og har derfor et noe mer klassisk bordeauxuttrykk som med 2015 søtere frukt får ekstra sjarm.

Les mer om 2015 i Bordeaux her

Ch. Couronneau ligger nord i det 42.600 hektar store Bordeaux AOC. 

Den første er bestillingsvare, mens den andre er å finne i 60 polutsalg. Og begge kommer fra eiendommer som er veldig representative for Bordeaux’ «underklasse», navnet Bordeaux Superieur til tross. Det innebærer nemlig i stor grad det samme som Bordeaux AOC, men kravet til modning er minst ni måneder samtidig som maksutbyttet er lavere og at det er minimumskrav til plantetetthet i vinmarkene. Aller viktigst er kanskje at det til disse vinene brukes druer fra eldre vinstokker.

Christophe Piat driver Ch. Couronneau sammen med kona Bénédicte - i et biodynamisk jordbruk hører hesen hjemme.

Dette er imidlertid ikke alltid nok til å skille klinten fra hveten. Ukens utvalgte tilhører det siste. Og Ch. Couronneau er den som står mest ut av de to ved å dyrke økologisk og biodynamisk (Ecocert og Demeter), noe som fortsatt er sjelden kost i Bordeaux.

Det er ikke første gang denne produsenten imponerer 

Ch. Vrai Caillou på sin side er på vei til et mer bærekraftig regime i vinmarkene hvor plantevernmidler kun brukes når absolutt nødvendig. Det har gitt dem sertifiseringen HVE (High Environmental Value) som er fransk landbruks fremste for bærekraft.

Denne rimelige bordeauxen har oppnådd samme sertifisering

Emmanuel Macron kan å avgjøre fransk vinproduksjons framtid

 Innhøstning av cabernet sauvignon på Ch. Vrai Caillou.

Mens Ch. Couronneau ligger helt i den nordlige ytterkanten av Bordeaux AOX, i Perigord, nær Limousin-skogen og grensen til Charente, befinner Ch. Vrai Caillou seg i Entre-deux-Mers, det enorme beltet av vingårder mellom elvene Garonne og Dordogne.

Entre-deux-mers er blant annet kjent for disse vinene

Ch. Vrai Caillou er med sine 90 hektar en mye større eiendom og plasseringen på en forhøyning i det ellers flate landskapet hjelper på dreneringen. Dette forholdet er viktig særlig for cabernet-druene, for å redusere det karakteristiske grønnpreget/paprikakarakteren som kan oppstå i svakt drenert leirjord.  

Ch. Vrai Caillou ligger i det vidstrakte Entre-deux-Mers-området. Bilde: Patrick MIRAMONT

Jordsmonnet hos Couronneau er en blanding av kalk og leire og de 35 hektar med vinmarker ligger i en skråning nedenfor slottet. Mens dette dateres tilbake til 1400-tallet, startet vinhistorien til Ch. Couronneau hundre år etter. Ch. Vrai Caillou på sin side ble etablert i 1863. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Ch. Couronneau Bordeaux Supérieur 2018

Produsent:
Ch. Couronneau
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
8301701
83 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Ch. Vrai Caillou 2019

Produsent:
Vignobles Michel Pommier
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bordeaux
Pris:
148,80 kr
Varenummer:
1807501
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen