Ukens vin
Her har du sommerens beste rosévinkjøp

Her har du sommerens beste rosévinkjøp

Denne roséen fra Piemonte overbeviser nok en gang, nå i en enda rundere og mer innsmigrende utgave, og til samme lave pris som i fjor.
Aase E. Jacobsen
17 Juni 2016 - 17:10

Trediberri Langhe Rosato 2015 kan du nyte med god samvittighet i sommer. Først og fremst fordi den smaker veldig godt med deilig frukt, åpen og god med pen friskhet. En vin som egner seg til de fleste sommerens anledninger, fra terrassen, via piknikkurven (den har skrukork) til hagefesten. Dernest er den riktig så billig, har moderat alkohol og ikke minst er den laget med forholdsvis liten tilsetting av svovel, noe som er betryggende for den som frykter hodepine dagen derpå.

Det er ikke et ukjent fenomen at det brukes mye svovel for rosévin for at den skal holde seg frisk i både duft, smak og farge i løpet av sitt veldig korte liv.

Veldig mange roséviner er også veldig ferske og umodne i fruktpreget. Så ikke denne. Og spesielt ikke i 2015-årgang som var en riktig varm sådan. Det har gitt en moden, men likevel syrefrisk fruktkarakter.

Det den har til felles med andre roséviner er at den kommer til å bli enda bedre utover sommeren etter hvert som frukten får rundet seg av og vinen oppleves mer fullendt. Bare mellom første og andre gangs smaking i år løftet den seg ett hakk, og er nå klar til å nytes gjennom det som forhåpentligvis blir en lang og god sommersesong. 

Her kan du lese om hvordan vinmakerne tenker når de lager rosévin

Den er laget av nebbiolodruer fra selveste La Morra, en av barolobyene, nærmere bestemt underområdet (såkalt frazione) Berri hvor produsenten Trediberri holder til. Det er selvsagt ikke druene som skulle ende som barolo som går med til en så rimelig vin, men på sikt vil de nok det siden det er snakk om druer fra de yngste vinplantene. Siden drueplanter ikke yter maksimalt før de er voksne (12-15 år), er dette et lurt grep av vinbonden for å utnytte druematerialet maksimalt. Det er også brukt litt barbera i denne vinen, innkjøpt fra naboområdet Roero.

Nicola Oberto.

Bak denne vinen som er laget ene og alene for det norske markedet, men som også amerikanerne har fått snusen i, står Nicola Oberto, en ung vinmaker som har solid rotfeste i denne delen av Piemonte. Faren Federico jobbet for øvrig i 40 år hos Ratti.

Berri i La Morra.

Det kjennes også på Nicolas mer elaborerte viner som Trediberri Langhe Nebbiolo 2014 : en leskende, saftig og lett krydret vin som er et perfekt baroloalternativ for sommeren. Deres Trediberri Barolo 2011 har jeg ikke prøvd ennå, men 2010 smakte fortreffelig. Og prisen er jo bare knallgod. Han lager også en barbera som er vel verd å prøve ut. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her