– Oppgaven i konkurransen var å lage en rett basert på lokale råvarer. Jeg har her gått inn for at alle deler av retten skal være basert på lokale råvarer som jeg selv har høstet. Jeg brukte ti timer på å raffinere retten og hadde selvsagt et håp om å vinne, sier den stolte vinneren Hege Ranita Selvåg Karlstad, opprinnelig fra Ulvøya på Hitra, men nå bosatt i Trondheim.
100 prosent fra Trøndelag
Hege driver matbloggen Kulinarisk Fanatisme og er lidenskapelig opptatt av mat. Vinnerretten ble reinsdyrfilet fra Oppdal og rådyrhjerte fra Hitra. Den serveres med kantarellchips, råstekte grønnsaker, smørstekt kantarell, solbærsaus, skogsbær, rødbete- og sellerirotkrem. Alle ingredienser er høstet i Trøndelag.
Reinsdyrfileten er hentet fra Oppdals-traktene, mens «krydderet» i retten, rådyrhjertet, kommer fra Hitra. Fra en kollega som jakter rådyr på Hitra, kjøper Hege hvert år et helt dyr. Hjertet er den største delikatessen etter Heges mening.
Hun er også medlem av et andelslandbruk på Melhus rett utenfor Trondheim. Der dyrkes alle grønnsaker økologisk og på dugnad.
– Vi er ca 120 medlemmer, samt en innleid gartner, som dyrker og høster til eget bruk. Alle grønnsakene jeg har brukt i denne retten har jeg selv dratt opp av jorden. Ingenting slår duften og smaken av helt ferske grønnsaker, sier Hege.
Fra farmors solbærbusker
– Solbærene til solbærsausen er plukket fra farmors solbærbusker på Hitra. Tyttebær, krekling og blåbær har jeg hentet fra Gjevilvassdalen i Oppdal.
– Med konkurransen #Minlokalefavoritt ønsket vi å vekke matglede og inspirasjon hos det norske folk. Ved å dele lokalt inspirerte matretter i sosiale medier åpner man opp for å utvide horisonten i hjemmekjøkken over hele verden. Vi er overveldet over responsen og bidraget til Hege.
Denne lokalmatgleden premieres nå behørig.
Får servert sin egen rett
Hege kan nå se fram til en drømmedag til en verdi av 100.000 kroner. Fly fra Trondheim til Oslo, hotellovernatting i Oslo, Helikoptertur til Geilo, hestetransport til nasjonalparken, unikt frilufts-matkurs med mesterkokk Terje Ness og et gourmetmåltid ved foten av Hallingskarvet. Dette er hva som venter den heldige vinneren av matkonkurransen #Minlokalefavoritt. Som om ikke det var nok! Hege får invitere med seg tre utvalgte venner som gjester til å ta del i denne særegne opplevelsen.
– Vi vil rigge opp et mobilt utekjøkken i en av Norges flotteste nasjonalparker ved Prestholtseter ved Hallingskarvet lørdag 4. oktober. Her vil mesterkokk Terje Ness bruke Heges vinnerbidrag som basisrett i kreasjonen av en spesiell festmeny for vinneren og hennes utvalgte gjester. Vi håper hun blir inspirert og kanskje lærer noen små triks av en av verdens beste kokker, sier Lena Wånemark.