Tomatboksen redder mang en middag - prøv denne

Tomatboksen redder mang en middag - prøv denne

Tomatboksen har reddet mang en middagskrise. Det er nesten ubegrenset hva du kan få ut av denne basisingrediensen som er så takknemlig året rundt.
24 April 2023 - 10:17

Om tilgangen på solmodne tomater er dårlig, behøver vi ikke fortvile så lenge det finnes konserverte tomater av høy kvalitet.

Alle har vel noen bokser tomater i skapet i påvente av en krisesituasjon, og de er det vel mange av, i hvert fall i ukedagene.

Enda mer geniale er de såkalte passerte tomatene som er en form for tykk tomatjuice. Fordelen er at du unngår skinnet, og dermed får en jevnere masse, men likevel tykk og god.

Flere gode oppskrifter med tomater finner du her

Perfekt utgangspunkt
Har du en flaske eller boks med tomatmasse, kan du trylle frem utrolig mye smak på kort tid. Vår suppe er en utmerket basis for en rekke smaksvrier.

Liker du ikke, eller om du har problemer med å få tak i fersk fiskefilet, blir resultatet like bra med finstrimlet svinekjøtt eller kylling. Eller du kan droppe fisk og kjøtt og la den være vegetarisk, godt blir det uansett.

En ting du imidlertid ikke kan hoppe bukk over er godt brød. Enhver suppe blir nemlig bedre med et saftig og smaksrikt brød med sprø skorpe.

Gode brødoppskrifter finner du her

Vanskelig kombinasjon
Kombinasjonen suppe og tomater er normalt problematisk når det gjelder vinfølge. Men det er likevel fullt mulig å finne gode matcher. Som den sørfranske rimelige hvitvinen Marius Blanc by Michel Chapoutier

Rund og bløt med fin tropisk frukt og blomsterpreg, og med en ettersmak som sitter ganske lenge. All fruktsødmen bidrar til å runde av så vel den skarpe paprikaen, chorizoen og olivenene. En helt ukomplisert vin som ikke løfter retten, men heller ikke kræsjer med noen av smakene. 

Mer elegant til er Greywacke Wild Sauvignon fra Marlborough på New Zealand. En helt annen pris riktignok, men så er den langt rikere i stilen, og gir suppen et godt løft.

Hvis du foretrekker rødt til suppen, må du velge en lettere rødvinstil med både bløthet og sødme. Spanske Espelt Old Vines Garnacha fungerer veldig godt til denne retten og har akkurat nok mykhet til å møte krydderet samtidig som den har god friskhet. En annen rødvin av samme drue, men et annet spansk område, er treliteren Homage Garnacha. Den gjør også en veldig god jobb med denne retten

Siden vi er inne på Spania, må vi også trekke frem dette landets mest geniale matvin, nemlig tørr sherry som enten heter manzanilla, fino eller montilla, avhengig av hvilken del av sherryområdet i Sør-Spania den kommer fra.

Få ting matcher en suppe som dette bedre, det tar bare litt lenger tid å venne seg til smaken.

Manzanilla er vanligvis lettere enn fino, og Alegria Manzanilla er i tillegg veldig lett å like samt et fruktig og friskt følge til suppen. Tio Pepe Fino er en litt kraftigere utgave og dermed helt perfekt til denne retten. 

På neste side finner du oppskriften på Krydret tomatsuppe med fisk eller lyst kjøtt

 
 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her