Ukens kake

Trønderrose - kringle fra Trondheim

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten

Det er en god grunn til at denne kaken aldri går av moten

Den både dufter og smaker himmelsk. Trønderrose som denne kringlen heter, smaker ekstra godt.
20 Januar 2022 - 12:00

Denne klassiske kransen er et nydelig bakverk. Det både ser usedvanlig fristende ut og duften som sprer seg i huset er ubetalelig  – hemmeligheten er sitronskall. Har du lyst er det selvfølgelig ingen ting i veien for å pynte kransen med melisglasur, men det er slett ikke nødvendig.

Her finner du flere gode oppskrifter på kringle

Trondheim har for øvrig en rose i byflagget sitt, og man finner også blomsten på byens middelaldersegl. Det er nok ikke det velduftende bakverket som hedres her, snarere symboliserer rosen med åtte kronblader byen og bynavnet, Nidarrosen, eller Trondheimsrosen.

Denne kringlen smaker ypperlig sammen med en kopp god te, gjerne en earl grey. Sitrusaromaene i denne klassiske, smakssatte teen er som skapt for dagens bakverk.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Trønderrose

Trønderrose

Fremgangsmåte

Løs gjæren opp i lunken melk, tilsett sammenvispet egg og deretter sukker og sitronskall. Ha i halvsmeltet smør og hvetemel til passe deig.

Arbeid deigen jevn, uten å elte for mye. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbelt størrelse på et lunt sted.

Bløtlegg rosinene.

Trill deigen ut til en cirka 1 meter lang pølse. Kjevle den ut så den blir 25 cm bred.

Fyll:

Rør sammen smør, sukker og kanel, og smør dette på deigen. Dryss over rosiner og mandler. Rull deigen sammen til en fast pølse.

Skjær deiglengden i to på langs. Tvinn så de to delene sammen igjen, slik at snittflaten vender ut og opp. Legg deigen som en rund eller oval ring på en stekeplate med bakepapir.

Sett ovnen på 190° C. Etterhev kringlen under plast og et klede på et lunt sted mens ovnen varmes opp. Pensle med egg og strø eventuelt med litt hakkede mandler.

Stekes  nederst i ovnen ved 190 °C i 30-35 minutter. Avkjøles på rist.

Her finner du flere gode oppskrifter på kringle

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

At noe så enkelt kan smake så godt
Dagens rett

At noe så enkelt kan smake så godt

Prøv denne oppskriften på bakt potet med skagensalat til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her