Drikke
Vellykkete viner fra leirkrukker

Vellykkete viner fra leirkrukker

Den sicilianske produsenten COS har stålkontroll på vinene sine, også de som lages i amforaene.
Aase E. Jacobsen
27 Mars 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Enkelte smiler overbærende av vinmakere som «graver ned leirkrukker i jorden når månefasen er riktig» - altså såkalte naturvinprodusenter.

Begynte som eksperiment

Kritikken mot det lett fundamentalistiske naturvinregimet er delvis berettiget, for noe av vinen holder ikke mål. Men å erklære fenomenet som en døgnflue med dødsdom, er også helt feil.

Dette er hva kritikken går ut på

COS på sørsiden av Sicilia vet derimot hva de driver med. Så har de hatt mer enn tre tiår på å finne formen. Det som begynte som et lekent eksperiment for de tre unge kompisene Titta Cilia, Giusto Occhipinti og Cirino Stran i 1980, tilhører nå Sicilias - og Italias elite. Bare to av dem er fortsatt med, men navnet COS, satt sammen av den første bokstaven i de tres etternavn, består.

Datteren til Giusto, Arianna Occhipinti, er siden 2009 blitt en vinmaker å regne med og det i samme divisjon og område.

Slik smaker Arianna Occhipints viner

COS-karene har på sin side (minst) to parallelle prosjekter, framstilling i amfora, altså leirkrukker, og sement eller bare med amfora. De sistnevnte heter Pithos og finnes både i rød og hvit utgave.

Trenger mye luft

Den røde, COS Pithos Rosso 2011 (51790), har bredest appell med sin fristende leskende åpne karakter, gode munnfølelse og tydelige, men likevel ikke rustikke jordsmonnspreg.

En vin som – i likhet med de fleste andre naturviner – trenger – og ikke minst tåler mye luft. Den holder fint en drøy uke i åpnet tilstand, men helst i kjøleskap eller vinkjeller.

En lekker matvin, til alt fra forseggjorte og delikate kjøttretter til svartbrent kjøtt fra grillen.

Amfora siden 2000

Den hvite Cos Pithos Bianco 2011 (92401) er mye mer «naturvintro», med sin gyllengule farge og innslag av eplekjeller og «oksidert» frukt. Men også den trenger og trives med luft. Like fullt krever den noe mer tilvenning enn sin røde bror.

COS har jobbet med amforaer siden 2000 og er derfor en av trendsetterne i denne kategorien. Den relativt lange fartstiden har gjort at vinene i dag framstår som så vellykkete.

Denne produsenten har også jobbet mye med amforaer

COS-vinene som ikke har vært innom amfora eller har delt sin tid mellom sement og leirkrukke, er minst like «naturlige». Alt COS gjør er biodynamisk, i vinkjelleren er det bare naturgjær og ellers ingen inngripen. Amforaene var egentlig bare en naturlig konsekvens av jakten på det opprinnelige.

Kun stilmessig forskjell

Denne jakten handler om å vise fram vingårdens kombinasjon av klima og jordsmonn på best mulig måte.

Derfor er de «vanlige» COS-ene også så naturlige som en vin kan bli. Den hvite COS Rami 2011 (5312)er en svært stoffrik hvitvin med mye «rødvinskraft».

Og forskjellen mellom den røde Pithos og COS Cerasuolo di Vittoria Classico 2012 (95236)(som har like mye sement som amfora) er kvalitetsmessig minimal, men når det kommer til stil, er den mer definerbar. Førstnevnte har en noe større dybde og munnfølelse, mens sistnevnte er friskere, yngre og livligere i frukten.

Hver for seg også godt

Selv liker jeg den ene best en dag, og den andre best neste dag. Humør og meny avgjør hvilken som passer best. Pithos er noe mer mollstemt og klar for sågar vilt, mens Cerasuoloen er super til lam, svin og kylling.

Bli kjent med denne delen av Sicilia

Området er Vittoria som har Sicilias eneste DOCG (Cerasuolo di vittoria), og druene er frappato og nero d’avola i stort sett like deler. COS lager også viner av disse druene alene og nær sagt selvsagt er de av svært god kvalitet.

COS Frappato di Vittoria 2013 (51789)er blomsteraktig, mineralsk og saftig med bringebær og kirsebær og COS Nero di Lupo 2012 (7700) mørkere og mer jordsmonnspreget med god fylde, munnfølelse og sødme.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her