Dagens rett

Aligot verdens beste potetmos

Verdens beste potetmos kan du spise uten tilbehør

Verdens beste potetmos kan du spise uten tilbehør

For når potetmos blandes med store mengder ost og crème fraîche trengs ikke så mye mer. Bortsett fra noe godt i glasset selvsagt.
09 Februar 2022 - 00:00

I Aubrac - midt i det franske sentralmassivet - hvor denne retten stammer fra, har den da også hjulpet folk gjennom vanskelige tider. Den startet som en rett basert på gammelt brød og ost - noe det alltid fantes. Men etter at kornhøsten slo feil en gang på 1700-tallet, ble den nyankomne og velvillige poteten redningen. 

Osten som brukes er tome fraiche, en lett modnet usaltet utgave av tome også kalt tomme – en klassisk ost fra dette området. Den unge utgaven er ikke tilgjengelig i Norge, og den velmodnete er ganskel luksuriøs for dette formålet. Men norske alternativer er Ung Grotteost fra Hitra, Kalven fra Gimstad, Soleglad skorpefri fra Skarbø, Ung Molde-ost eller Østavind fra Tine. Alle disse smelter lett, men ikke slik som cheddar som ikke lager tråder når den smelter. For trådene vil vi ha i denne retten.  

Her finner du oversikt over norske ostetyper

Når det kommer til poteter, fortrekker franskmenn en hollandsk sort, pomme de terre bintje. Den er en melen potetsort, og kan derfor erstattes av en rekke norske sorter som pimpernell, kerrs pink og troll, men også mandelpotet, ringerikspotet og gulløye. Selv om de to siste er litt vanskeligere å skrelle på grunn av "øynene". 

Hvis du synes at potetmos blir litt kjedelig alene, kan du fint servere den til gode pølser. Litt spekemat eller rester fra søndagsmiddagen. Hvis du ikke klarer å spise opp alt er aligot-rester perfekt som alternativt lokk på shephers's pie.

Sannsynligheten er imidlertid liten for at det blir rester, så godt smaker dette. Spesielt om du varter opp med en fransk fjellvin eller -øl.

Aligot - verdens beste potetmos

Aligot - verdens beste potetmos

Fremgangsmåte

  1. Kok potene i lettsaltet vann. Lag potetmos.
  2. Kok opp crème fraîche, laurbærblad og hvitløk. Ta av platen og la trekke noen minutter.
  3. Fjern hvitløken og laurbærbladet og tilsett crème fraîche i potetmosen. Smak til med salt og pepper.
  4. Sett kjelen tilbake på platen på svakeste varme og tilsett revet ost under jevn omrøring. Osten skal smelte og gi mosen en elastisk konsistens
  5. Mange retter der du med fordel kan bruke potetmos

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her