Hjemmelagde bagetter
Foto: Mats Widén

Hjemmelagde bagetter

Selvfølgelig kan du kjøpe halvstekte baguetter. Men de du selv lager ved å følge vår oppskrift smaker langt bedre.

Fremgangsmåte

Hell melet på en glatt bakeflate og lag en fordypning i midten, Tilsett vann litt etter litt oppi «hullet». Bruk fingrene til å blande melet som er nærmest vannet. Fortsett mens du jobber i en stadig større sirkel mens du jobber deg fram til en middels fast deig. Press deigen mot deg med en bakeskrape. Jobb gjennom deigen ved å klemme deigen med baksiden av hånden.

Legg deigen på en melet bakeflate, dekk med et håndkle og la hvile i 15 minutter. Klem deigen til en pannekakle og smuldre gjæren over. Brett deigen sammen gang på gang slik at gjæren til slutt er jevnt fordelt. Dryss over salt og kna i 15 minutter, tilsett mel om nødvendig, helt til deigen er myk og elastisk.

Ta tak i deigen i en ende og dra den ut til den rekker opp i skulderhøyde. Smell den i bakeflaten og rull den sammen. Snu den en kvart runde og gjenta det hele gang på gang i 10-15 minutter. Snu deigen og klapp den flat.

Grip deigen i hver side og strekk den ut. Brett endene inn igjen. Repeter en gang til. Elt deigen til en fast ball og legg den for å hvile på en melet bakeflate dekket med en håndkle. Sett lunt til den er hevet til dobbel størrelse.

Del opp i fire emner. Form til boller, la hvile under et håndkle i 5 minutter.

Legg den myke siden av deigen ned og klapp den flat. Løft emnet og brett til en tredel gjenstår og flat den ut til et rektangel. Gjenta dette to ganger til. Ha mel på hendene, deigemnene og bakeplaten.

Legg deigemnene med «sømmen» opp på bakeplaten og trykk ned midten. Løft den høyeste delen av deigen og brett den to tredeler over resten. Dekk til «sømmen» med deign og klem ned. Løft, brett og klem ned en gang til.

Brett fra det høyeste punktet over til det laveste og klem ned «sømmen». Bruk bakeskrapen til å snu deigen med «sømmen» ned. Form håndflaten som en «kopp» over deigemnet og legg den andre oppå. Begynn å rulle deigen fram og tilbake mens du sprer hendene etter hvert som deigen blir lengre. Behold formen på håndflatene hele tiden mens både fingertupper og håndbak berører bakeflaten. Press deigen framover med håndbaken og trekk den tilbake med fingertuppene.

Når den er ca 35 cm lang, klemmes endene sammen. Dryss mel over et stor kjøkkenhåndkle. Løft baguetten med «sømsiden» opp, på det melete håndkleet og dekk den med en av flikene. Når alle fire brødemnene er formet, dekkes de godt til og får hvile i 2 timer, eller til deigen er hevet tilstrekkelig til at et trykk med fingeren jevnes ut raskt.

Varm ovnen til 220 grader. Skvett 1½ dl vann inn i ovnen og lukk døren raskt.

Legg brødene på bakebrettet og skjær tre diagonale kutt i overflaten. Sett umiddelbart inn i ovnen og steik i 20-25 minutter til pent brun overflate. La brødene avkjøles i minst 20 minutter før de skjæres i.

Se alle våre gode oppskrifter på brød og andre typer bakverk

Og dette er våre glutenfrie oppskrifter

Overrask med spennende rundstykker

Vi har flere fristende oppskrifter på rundstykker

Og vi har flere fristende oppskrifter på scones

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif etter inspirasjon av Julia Child

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her