Bayersk fylt kålhode
Foto: bonchan

Bayersk fylt kålhode

Bayerischer Krautbraten er navnet på denne retten fra Sør-Tyskland.

Fremgangsmåte

Fjern de ytterste kålbladene, legg kålhodet i vann og skyll det grundig. Legg det deretter i engryte med så mye lettsaltet vann at dette akkurat dekker. Kok langsomt opp, ca 15 minutter, og kok så videre i nye 15 minutt. Ta deretter kålhodet opp og la det dryppe godt av seg.

Tips:
Du kan bruke enten hvitkål eller savoykål i denne retten.

I mellomtiden gjør du i stand farsen: Svinekjøtt, sjalottløk og persille kjøres to ganger gjennom en kjøttkvern og blandes med karbonadedeigen. Blandingen krydres så med salt, pepper, timian og muskat.

Legg kålhodet på et rentkjøkkenhåndkle eller lignende. Skjær ut stilken og så mange av de innerste bladene at det blir plass til ca 2/3 av farsen. Skill de største av de innerste kålbladene fra hverandre og legg en spiseskje farse i noen av dem. Rull kålbladet godt rundt farsen og surr til slutt med ufarget bomullsgarn eller hvit sytråd. Kålrulettene får koke med de siste 30-60 minuttene.

Tips:
Hvis du bruker et stor savoykålhode, bruker du alt fyllet og dropper kålrulettene.

Legg kålbladene godt omkring fyllet i kålhodet og legg de lange spekkstrimlene rundt. Surr strimlene fast med bomullsgarn eller sytråd. Dette punktet kan altså droppes.

Smelt svinefett i en stor gryte og brun løk- og gulrotskivene i dette. Tilsett karven. Legg det fylte kålhodet midt i gryten og tilsett så mye vann at dette står 2/3 opp på kålhodet. Legg lokk på gryten og la det stå 3 timer i stekeovnen ved 170 C.

Prøv med en strikkepinne eller lignende om kålhodet er ferdigkokt. Hvis ikke noe henger ved, er det ferdig.

Flytt det da forsiktig over på et serveringsfat og still dette i varmeskapet eller stekeovnen på svak varme, slik at kålhodet kan holdes varmt mens man lager sausen.

Sil kraften som er igjen i gryten og reduser den til 2/3 på sterk varme. Smak den til med krydder og tilsett rømmen. Varm sausen opp, men la den ikke koke, og hell den opp i en sausmugge.

Skjær kålhodet i skiver, vertikalt eller horisontalt, og server det med poteter, gulrøtter og sausen til.

Se våre andre oppskrifter på kålruletter

Her får du svært så praktiske kokketips

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her