Bouillabaisse med sjøkreps
Foto: CHUNYIP WONG

Bouillabaisse med sjøkreps

Slik skal en ekte bouillabaisse lages og smake.

Fremgangsmåte

Fisken:
Rens og vask fisken nøye. Fjern blod og gjeller. Breiflabb, flyndre eller steinbitt kan skjæres i skiver. Mindre fisk renses og vaskes og kan brukes hele.
Skrell potetene og del dem i skiver.
Støt safran og fennikelfrø til pulver i en morter. Støt videre med olje og pastis.

Fisk og poteter legges utover i et stort fat, og marinaden fordeles jevnt. Vend fisk og poteter et par ganger, og dekk til med plastfolie. 
 
Suppa:
Kok opp vannet i en kjele og skåld tomatene i omtrent 10 sekunder. Snitt forsiktig i skinnet og fjern det. Del tomatene i to og fjern frøene. Grovhakk tomatkjøttet. Varm oljen på svak varme i en stor, tykkbunnet kjele.

Ha i løk og purre i strimler og fres forsiktig til de er myke, men fortsatt uten farge.

Tilsett hvitløk, tomatene, bouqet garni og safran, og øk varmen.

Fortsett å koke mens du rører med en sleiv inntil tomatene er oppløste, ca. 10 minutter. Smak til med salt. Det skal være forholdsvis kraftig saltsmak.

Nå skal poteter og fisk tilsettes. Hell over nok kokende vann til å dekke all fisken, pluss litt til, og kok opp på sterk varme. Kok uten lokk i 5 minutter.
Legg i krabbene eller sjøkrepsene og kok videre i 10 minutter. Ta gryten av varmen. Den sterke kokingen gjør ofte fisken litt frynsete, men er helt nødvendig for at oljen og fiskekraften skal blande seg godt. Det er nemlig her hemmeligheten bak en god bouillabaisse ligger.

Se mange flere lekre fiskesupper her

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Oppskriften er fra boken "Suppe" av Thomas Horne, utgitt på Aschehoug forlag.

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her