Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips
Foto: Brodogkorn.no

Byggrynskaker med rødbetpuré og grønnsakschips

Saftige byggrynskaker som kan brukes som alternativ til både kjøttkaker og hamburgere. Vi serverer dem med en fargerik rødbetpuré og sprø grønnsakschips.

Fremgangsmåte

  1. Byggrynskaker:
    Ha byggryn i en kjele og hell på grønnsaksbuljong. Kok opp, senk varmen og sett på lokk. La grynene koke i 30-40 minutter, eller til de er helt møre og har absorbert det meste av buljongen. Er det væske igjen, hell grynene i en sil og la dem renne av seg.
  2. Skrell løk, gulrot og hvitløk og del dem i biter. Ha bitene i en hurtigmikser og kjør dem til mos. Tilsett kokte byggryn, chilipulver, spisskummen, salt og pepper, og kjør alt til en fin masse.
  3. Tilsett hvetemel til du har en blanding som holder fasongen når du former den. For mye hvetemel kan gjøre byggrynskakene litt tunge.
  4. Ha litt olje i den ene hånden og bruk en skje som du dypper i kaldt vann for å forme 8 store eller 10 litt mindre boller av blandingen.
  5. Varm en stekepanne med olje og legg i bollene med god avstand. Bruk en stekespade og klem forsiktig ut bollene til ca. 1 ½ cm tykke kaker. Stek byggrynskakene i 5-7 minutter, til de har fått en gyllen skorpe. Snu dem forsiktig og stek ferdig på den andre siden. La dem renne av seg på litt tørkepapir.
  6. Rødbetpuré:
    Bruk forkokte rødbeter eller kok rå rødbeter med skallet på i lettsaltet vann i ca. 1 time, eller til du kan stikke en spiss kniv gjennom dem. Hell av kokevannet og skrell dem. Det er enklest når de er varme. Tørk dem godt slik at det ikke kommer med for mye væske i puréen.
  7. Finhakk løk og hvitløk, og fres i litt olje til den er myk og blank.
  8. Del rødbeter i biter og ha dem i en hurtigmikser sammen med løk og hvitløk. Kjør alt til det er en fin mos. Visp inn vegansk smør og smak til med salt, pepper og sitron.
  9. Server byggrynskakene med rødbetpuré og grønnsakschips.

Tips:
Om du bruker blandingen byggrynskakene er laget av, som en basisoppskrift, kan du også variere smaken på mange ulike måter ved å bytte ut både krydder og grønnsaker. Prøv å bruke litt revet rå rødbete istedenfor gulrot, eller tilsett litt gurkemeie og malt koriander sammen med de andre krydderne. Eller prøv en variant med friske urter og hakket vårløk.

Tips:
Du kan også variere størrelse og fasong på kakene. Hva med å lage store burgere, eller små, søte boller til pasta?

Grønnsakschips lager du enkelt selv

Se alle oppskriftene med byggryn

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Brodogkorn.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her