Coq au vin a la Price-brødrene
Adam og James Price

Coq au vin a la Price-brødrene

Coq au vin er en fremragende rett som ifølge legenden går helt tilbake til gallerne under romertida. Det er møtet mellom kjøttet og vinen som utgjør nerven i retten.

Fremgangsmåte

Kyllingene deles i ti stykker hver, så man ender opp med 4 lår, 4 overlår og 8 halve brystfileter samt de 4 vingene.

Rens og grovhakk løk og hvitløk, skjær gulrot og stangselleri i tykke skiver. Mariner kjøttet natten over i 75 cl rødvin (spar resten!), løk, hvitløk, gulrøtter, stangselleri, suppekvast, pepperkorn og kryddernelliker.

Dagen etter siler du fra marinaden og setter den til side. Kjøttstykkene tørkes grundig av og settes også til side. Grønnsakene og krydderet skal også settes til side hver for seg.

Krydre kjøttstykkene godt med salt og pepper, og brun dem pent i olivenoljen og 30 g smør i en stor smijernsgryte. Ta dem opp og sett dem til side. Så steker du løk, hvitløk, gulrøtter og stangselleri i samme gryte til de er myke, men ikke brune.

Tilsett eventuelt litt mer olje hvis det skulle bli for tørt. Dryss melet over grønnsakene og la det steke med et øyeblikk under omrøring. Tilsett deretter marinaden og krydderbuketten, pepperkorn og kryddernelliker.

Ha kjøttstykkene tilbake i gryta. Hell i god, kraftig hønsebuljong til alt så vidt er dekket. Legg lokk på gryta, og la det hele syde på svak varme i ca. 1 time og 15 minutter.

Skjær i mellomtida baconet i tykke strimler og stek dem nesten sprø i en stekepanne. Sett dem til side. Rens sjampinjongene, stek dem gylne i baconfettet, og sett også dem til side.

Ha rensede perleløk, resten av smøret, litt sukker og litt salt i en gryte, og hell i vann til det akkurat dekker løkene. Sett gryta over varmen og la det koke til vannet har fordunstet og løkene begynner å karamellisere. Ta opp løkene når de er gyllenbrune, og sett dem til side. Kok ut gryta med resten av rødvinen, og la vinen koke inn til det halve.

Ta de mørkokte kjøttstykkene opp av gryta, og sil sausen. Kast de frasilte bitene. Kok eventuelt inn sausen til den smaker enda sterkere, og bland til slutt i den reduserte vinen fra løkgryta.

Er sausen for tynn, kan den jevnes med en liten smørbolle, men den må ikke bli for tykk.

Ha kjøttstykkene tilbake i gryta sammen med bacon, sjampinjong, perleløk og saus. La alt bli gjennomvarmt, og smak til med salt, pepper og litt sukker.

Serveres med hakket persille samt store, smørristede brødkrutonger eller lunken, sprø pariserbaguette til. En god potetmos kan også brukes. Til dette drikker man naturligvis samme rødvin som er brukt i retten. 

Oppskriften er hentet fra kokeboken Munter mat som er en av fem finalister i Beste norske kokebok 2018

Våre beste oppskriftene med kylling

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Adam og James Price

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her