Gryte med ishavsrøye og skalldyr
Foto: Tom Haga

Gryte med ishavsrøye og skalldyr

Ingenting er så godt som en gryte med ishavsrøye, blåskjell og reker. I denne oppskriften bruker du fiskekraft som du lager selv, men du kan også bruke fiskebuljong.

Fremgangsmåte

  1. Begynn med å klargjøre og kutte til alle grønnsakene i passe store biter.
  2. Skalldyrene
  3. Rens blåskjell og hjerteskjell for byssustråder og rur, og skyll dem godt i kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg.
  4. Rens rekene og sett til side.
  5. Varm litt olje i en tykkbunnet kasserolle og ha i sjalottløken og la surre til blank.
  6. Ha i skjellene og tilsett hvitvinen.
  7. Damp skjellene over høy varme til de har åpnet seg - ca 4 minutter.
  8. Ta skjellene av varmen og ha de i en sil slik at du får tatt av skjellkraften som du bruker med fiskekraften.
  9. Sett skjellene til side mens du lager resten av gryten.
  10. Fiskegryten
  11. Ha olje i en stor tykkbunnet kasserolle og varm opp over middels høy varme.
  12. Surr alle grønnsakene etter rekkefølge til de er blanke, men ikke har tatt farge.
  13. Tilsett tomatpuré og fres dette sammen litt.
  14. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve, hell på med kraften fra skalldyrene, fiske- og kyllingkraft.
  15. Ha i krydder og smak til med salt. Kok dette i noen minutter, slik at smaken fra krydderet trekkes frem.
  16. Tilsett ishavsrøye, i biter på omtrent 3 cm. La dette trekke ferdig i buljongen før servering, og ha i skalldyrene de siste par minuttene slik at de blir gjennomvarme.

Tips:
Du kan bytte ut fiskekraften med fiskebuljong

Server med brød og hjemmelaget aioli som Hellstrøm vi ha den.

Lyst til å lage noe annet med ishavsrøye?

Se alle våre andre oppskrifter på fiskegryte

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norges sjømatråd

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her