Gunnars Bouillabaisse
Foto: LarisaBlinova

Gunnars Bouillabaisse

Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale. Det er rett og slett en rett der fiskerne bruker det de har fått i garnet.

Fremgangsmåte

1. Rens all fisken grundig. Fjern skinn og ben. Skjær den i terninger på ca 2 x 2 cm. Kok fiskehoder, finner og haler en halv times tid i lettsaltet vann sammen med 2 løk, skåret i båter, persille og knuste krabbeklør. Vannet skal så vidt dekke, ca 3 liter. Sil kraften.
 
2. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Hakk hvitløkfeddene grovt. Skyll fennikelen, fjern toppen, og skjær roten i tynne strimler. Surr alt sammen i halvparten av oljen, med safran. Det må ikke bli brunt.
 
3. Ha tomater i gryten. Bind sammen kryddergrønt med bommulstråd, ha det i gryten sammen med halvparten av hvitvinen og appelsinskall. La grønnsakene koke under lokk på svak varme i 15 -20 minutter. Fjern krydderkvasten.
 
4. Børst blåskjellene grundig under kaldt rennende vann med en stiv børste. Kasser skjell som ikke er helt lukket, når de blir banket lett mot, f.eks. bordkanten. Alt frem til nå er det mulig å gjøre klart noen timer på forhånd.
 
5. Sett gryten med grønnsakene over varmen. Fyll på med den silte fiskekraften og resten av hvitvinen og oljen. La det koke opp. Ha i fisketerninger etter koketid. Jeg bruker en 12 liters kjele, og den blir full etter denne oppskriften. Fyll eventuelt opp med litt vann. La dette koke på svak varme i 5 - 6 minutter. Husk at "bouillabaisse" betyr "koke på svak".
 
Ha i blåskjellene, og la dette koke noen minutter til, eller til alle skjellene har åpnet seg. Kasser de skjellene som ikke har gjort det. Dryss over med rikelig finhakket persille. Sett kjelen på bordet.

Server suppen med rikelig pariserloff og hvitløksmør. Suppen kan fryses, men det blir neppe aktuelt, den blir spist. 

Se våre andre oppskrifter på bouillabaisse 

Se flere lekre fiskesupper her

Her finner du oppskrifter på kraft til bruk i mange retter

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Gunnar Wiksten Jensen

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her