Gunnars Bouillabaisse
Foto: LarisaBlinova

Gunnars Bouillabaisse

Den franske spesialiteten bouillabaisse er enklere å lage enn å uttale. Det er rett og slett en rett der fiskerne bruker det de har fått i garnet.

Fremgangsmåte

1. Rens all fisken grundig. Fjern skinn og ben. Skjær den i terninger på ca 2 x 2 cm. Kok fiskehoder, finner og haler en halv times tid i lettsaltet vann sammen med 2 løk, skåret i båter, persille og knuste krabbeklør. Vannet skal så vidt dekke, ca 3 liter. Sil kraften.
 
2. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Hakk hvitløkfeddene grovt. Skyll fennikelen, fjern toppen, og skjær roten i tynne strimler. Surr alt sammen i halvparten av oljen, med safran. Det må ikke bli brunt.
 
3. Ha tomater i gryten. Bind sammen kryddergrønt med bommulstråd, ha det i gryten sammen med halvparten av hvitvinen og appelsinskall. La grønnsakene koke under lokk på svak varme i 15 -20 minutter. Fjern krydderkvasten.
 
4. Børst blåskjellene grundig under kaldt rennende vann med en stiv børste. Kasser skjell som ikke er helt lukket, når de blir banket lett mot, f.eks. bordkanten. Alt frem til nå er det mulig å gjøre klart noen timer på forhånd.
 
5. Sett gryten med grønnsakene over varmen. Fyll på med den silte fiskekraften og resten av hvitvinen og oljen. La det koke opp. Ha i fisketerninger etter koketid. Jeg bruker en 12 liters kjele, og den blir full etter denne oppskriften. Fyll eventuelt opp med litt vann. La dette koke på svak varme i 5 - 6 minutter. Husk at
Bouillabaisse betyr "koke på svak".
 
Ha i blåskjellene, og la dette koke noen minutter til, eller til alle skjellene har åpnet seg. Kasser de skjellene som ikke har gjort det. Dryss over med rikelig finhakket persille. Sett kjelen på bordet.
 

Server suppen med rikelig pariserloff og hvitløksmør. Suppen kan fryses, men det blir neppe aktuelt, den blir spist. 

Her finner du fler oppskrifter på bouillabaisse

Se flere lekre fiskesupper her

Forny din suppemeny med disse oppskriftene

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Gunnar Wiksten Jensen

5
5/5 etter 18 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen