Helstekt flankestek med grillet rosenkål, blomkålpuré og chilisaus
Foto: LauriPatterson

Helstekt flankestek med grillet rosenkål, blomkålpuré og chilisaus

I denne smaksrike oppskriften serveres helstekt flankestek med grillet rosenkål, blomkålpuré og chiliolje. Et deilig festmåltid på den litt lettere siden, men som ikke sparer på kruttet.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200C med grillelement. 

Ta flankesteken ut av kjøleskapet, ta av all emballasje og la steken hvile på kjøkkenbenken til du skal steke den, minst 10 minutter. 

Kutt  blomkålhode i 2-3mm tykke skiver. Ha blomkål, vann, smør og salt i en kasserolle med lokk, over høy varme. Når vannet begynner å dampe, skru ned varmen til medium og damp videre til blomkålen er mør og det er litt vann igjen i kasserollen. Sjekk blomkålen i blant for å forsikre at den ikke svir seg.

Når blomkålen er mør, kjør den sammen til jevn puré med en stavmikser, eller i en blender. Smak til med sitronsaft og salt. Ha purèen tilbake i kasserollen og hold varm over lav varme. 

Separer bladene fra hverandre og del rosenkålkjernen (der du ikke lenger får separert bladene)  i to. Bland med olje, salt og pepper, og strø på et stekebrett med bakepapir. Ha stekebrettet i nedre del av ovnen og grill til rosenkålen er sort i kantene, ca 7 minutter. Straks rosenkålen er ute av ovnen, ha revet sitronskall over.

Bland sammen alle ingrediensene til chilisausen en liten skål. 

Varm en støpejernspanne over middels-høy varme. Gni flankesteken inn med olje, og raust med salt og pepper. Stek kjøttet umiddelbart til du får en fin stekeskorpe på den ene siden, ca 3-4 minutter. Snu kjøttet og stek det videre i 3-4 minutter på den andre siden til du oppnår ønsket temperatur (52C for medium-rå). La flankesteken hvile på en fjøl i 5 minutter før du skjærer den i tynne skiver mot fibrene (linjene på kjøttet).

Server biter av flankestek på blomkålpuré med grillede rosenkålblader og et dryss chilisaus. 

Tips:
For mørest mulig kjøtt er det viktig og ikke steke flankesteken for lenge. Flankestek er best servert rå, til medium-rå ellers blir den fort tørr. Husk at kjøttet ettersteker når det hviler. Hviling gjør at saftene kan trekke seg tilbake i biffen slik at du får en super saftig biff når du skjærer den. Hvis du skjærer den med en gang vil du oppdage at mye saft vil strømme ut av kjøttet. Husk også å kjære flankesteken mot fibrene (linjene på kjøttet). Hvis du kutter med fibrene blir kjøttet seigt. 

Gochujan paste er en koreansk chilipaste som kan byttes ut mot sambal oelek eller siracha.

Lær mer om hvordan du skal tilberede biffkjøtt her 

 

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her