Hjemmelaget pizza
Apéritif

Hjemmelaget pizza

Slik lager du enkelt din egen hjemmelagde pizza. Det er raskere enn du tror og smaker langt bedre enn de du får kjøpt på supern.

Fremgangsmåte

Grunndeig:
Sett ovnen på 250 grader C.

Løs gjæren opp i lunket vann, tilsett olivenolje og salt. Ha i hvetemelet, litt om gangen. Deigen skal være ganske løs i konsistensen. Rør med en tresleiv til deigen fester seg rundt skaftet. Skrap deigen av med en kniv opp i bollen og dryss mel på. La deigen heve i 20 minutter.

Hvelv deigen ut på melstrødd bakebord, kna inn mel slik at den blir smidig og god å kjevle.

Trykk deigen ut med fingrene eller kjevl den tynt og legg den på en smurt stekeplate, enten i ett stort stykke eller i fire små porsjonsstykker. Deigen skal ikke være mer enn 2-3 millimeter tykk! Prikk deigen med en gaffel og forstek bunnen i ovnen på øverste rille i ca. 3 minutter.

Ta ut pizzaen av ovnen, smør på tomatsaus, dryss på osten før du legger på det du ønsker av fyll. Stek pizzaen i 10 minutter eller til osten har fått en gyllen stekeskorpe.

Tomatsaus:
Fres løk og hvitløk i oljen til løken er blank. Tilsett hermetiske tomater og krydder. La tomatsausen småkoke i ca. 20 minutter til den har fått en litt tykk konsistens.

TIPS: Denne porsjonen kan med fordel fordobles og fryses i mindre emballasje, slik at du har ferdig saus til flere pizzaer seinere.

Crème Fraiche-saus:
Bland Creme Fraiche  med urter og hvitløk og bruk dette som saus på pizzabunnen i stedet for tomatsaus.
 
Topping:
Kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker og frukt kan kombineres i det uendelige. Det er viktig å merke seg at ingredienser med høyt vanninnhold, for eksempel tomater og squash vil avgi mye væske under steking, slik at pizzaen vil bli fuktig. Skjær derfor alltid tynne skiver og legg det oppå osten før steking - da vil resultatet bli best.
 

Kjøtt som passer til pizza er alle typer skinke, (kokt, røkt, tørket), salami, mager bacon, kylling.

Grønnsaker som tomater, urter, artisjokker, squash, paprika, chili, kapers, løk, soltørkede tomater, oliven, asparges, aubergin, sopp, fennikel og nøtter i forskjellige kombinasjoner passer også utmerket til pizza.

Tunfisk, ulike typer skjell, reker, røkt laks og ansjosfileter gir spennende smak til pizzaen.
 
Osteblandinger:
Til pizza velger man ofte å bruke lagret Mozarella fordi osten har den egenskapen at den "tråder" når den smelter. I tillegg får Mozarellaen en fin og gyllen farge når den stekes. Du kan også bruke fersk Mozarella, den vil bare smelte litt og ikke bli så gyllen i stekeskorpen. Siden Mozarellaen ikke har en utpreget egensmak kan det være lurt å blande den med f.eks. Jarlsberg eller Cheddar for å få litt mer smak.

Blåmuggoster som Gorgonzola, Normanna og Royal Blue er også velegnet til pizza.

Husk bare å tilpasse det andre fyllet slik at pizzen ikke blir for salt. Røkt laks og blåmuggost vil gi et alt for voldsomt smaksinntrykk, mens løk, gorgonzola og valnøtter passer godt i lag.

Parmesan passer også godt til pizza, gjerne i blanding med Emmentaler, Sveitser eller andre modne gule oster.

Fetaost og Chevre er utsøkt til pizza. Prøv med litt pesto, skiver av Chevre og ha på masse frisk ruccula nå pizzaen er ferdigstekt.

Bland gjerne flere oster sammen på en pizza, men ikke bland dem sammen, legg dem inntil hverandre før pizzaen stekes.

Her finner du mange pizzaoppskrifter 

Oppskrifter på mange forskjellige sauser til pizzaen

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger

For å gjøre juleforberedelsene enklere for deg, har vi satt sammen en enestående pakke – jo mer du smaker, desto større rabatt får du.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter
Dagens rett
Hurtigmarinert ovnsbakt laks med couscoussalat

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter

Ok, de femten minuttene er ikke iberegnet oppvarmingen av ovnen. Men uansett er denne oppskriften kjapp som få. Og riktig så velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli kjent med Bordeaux gjennom 10 viner av en ekte ekspert - på kun to timer
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. november i Oslo

Bli kjent med Bordeaux gjennom 10 viner av en ekte ekspert - på kun to timer

Bordeaux er et av verdens mest sagnomsuste vinområder, kjent for sine lagringsdyktige røde viner fra mektige vinslott. Bordeaux-ekspert Terje Christensen tar deg gjennom de viktigste druene og distriktene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her