Innbakt kylling med høstens grøde og soppudding
Foto: Alf Börjesson

Innbakt kylling med høstens grøde og soppudding

Fremgangsmåte

Gni kyllingen inn med salt og pepper både innvendig og utvendig. Legg urtebuketten inni. Bind opp kyllingen. Varm oljen i en stekepanne og brun kyllingen jevnt på alle sider. Skru ned varmen. Legg kyllingen oppi en oval ovnsgryte. Ha løk og gulrøtter oppi stekepannen og stek mykt. Ha grønnsakene over kyllingen. Hell vin og vann i pannen og kok den ut. Hell over kyllingen.

Mørdeig (lages dagen i forveien):
Ha alt i en vid bolle og bland alt sammen ved å gni mel og smør sammen slik at smøret er jevnt fordelt som små klumper. Tilsett vann og arbeid deigen raskt sammen. Dette kan du også gjøre i en matmølle. Så tar du deigen over på en bakeplate og gnir den ut ved å bruke håndbaken, bit for bit. Skrap så deigen sammen igjen og kna den raskt til en kule. Dryss med mel og legg i en plastboks med lokk eller en plastpose. Legg i kjøleskapet til neste dag.

Når kyllingen er klar til å pakkes inn, kjevles deigen ut til ca 3-5 mm tykkelse på en melet bakeplate til riktig størrelse. Lag den en god del større enn åpningen på ovnsgryta.

Legg deigen forsiktig over kyllingen og klem godt rundt kantene. Skjær bort den overflødige deigen og ta eventuelt vare på restene som kan brukes til pynt på deiglokket (blader etc). Pisk et egg lett og pensle over deigen.

Sett inn i steikeovnen ved 160 grader og la stå i halvannen time. Når den er ferdig, tar du den ut og lar den stå i 10 minutter før du skjærer av deiglokket. Ta kyllingen ut og la den dampe litt av seg før du løsner bindingen og skjærer den opp: Først skjærer du lårstykkene fra og deler dem i to. Deretter skjærer du bryststykkene fra og skjærer dem opp i skiver på ca 5 cm. Legg kyllingstykkene på et serveringsfat og legg alu-folie over.

Sjy:
Hell hvitvin/vann og calvados eller cognac oppi ovnsgryta og sett den på en kokeplate. Tilsett eventuelt kokekraft fra grønnsakene.
La den småkoke i 5-10 minutter mens du skraper gryteveggene for gode smaker. Sil sjyen over i en liten kjele. La stå litt i ro og ta av overflødig fett. Kok eventuelt inn til passe kraftig smak. Hold sjyen varm frem til servering. Monter med 1 ss kaldt smør eller pisk inn 1 ts maizenna rørt ut i 1 ss kaldt vann. Smak til med salt og pepper.

Soppudding:
Hvis du bruker frossen skogssopp, tines den først. Sil mest mulig av væsken av og ta vare på den da den kan tilsettes sammen med vinen etter at soppen er frest i olje.

Steik baconterningene sprø. Legg på et kjøkkenpapir for å dryppe av seg. Skyll pannen.

Rens kyllinglever fri for hinner og fett. Skjær i små terninger. Varm olivenolje i pannen og brun kyllingleveren lett. Ha i en bolle og kok ut pannen med litt vann. Hell over leveren.

Varm olje på ny i pannen og fres sjalottløk og hvitløk ved middels varme til løken er myk. Tilsett deretter sjampinjong. Fres videre til soppen er myk. Tilsett vin og kok inn til all væske er fordampet. Ha blandingen i bollen med leveren og rør inn resten av ingrediensene. Smør en liten ildfast form og ha blandingen i. Dryss baconterningene på toppen. Sett i ovnen de siste 15 minuttene av kyllingens steiketid eller steik den på forhånd. Avkjøl litt. Ta den ut av formen og skjær i skiver. Du kan selvsagt også servere den rett fra formen.

Høstens grøde:
Skrell alle grønnsakene og skjær i terninger a 1x1 cm. Ha i en kjele sammen med eplejuice og kok opp. La småkoke til mørt men ikke overkokt. Kokesaften helles av og kan tilsettes sjyen for ekstra fruktighet. Rør inn smør i grønnsakene og smak til med salt og pepper. Ha i en serveringsbolle og hold varm.

Sendt inn av Apéritif

2
2/5 etter 2 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen