Kålsuppe med tyttebær og timian
Foto: Sune Eriksen

Kålsuppe med tyttebær og timian

Her får spisskål spille hovedrollen i en setting med andre nordiske råvarer som tyttebær og einerbær.

Fremgangsmåte

Kjør timian og 2 dl nøytral olje glatt i en blender, eller bruk en stavmikser. Sil oljen i et klede eller i et kaffefilter. Sett til side. 

Vask kålen og skjær hver kål i 4 båter. Finhakk sjalottløk. Stek kålen til den nesten er brent i en kjele med olje og smør. 

Ta to av kålbåtene ut av kjelen, og spar dem til senere.  

Tilsett finhakket sjalottløk i kjelen sammen med de gjenværende kålbåtene. Hell på hvitvin og la det koke til halvparten av væsken har fordampet. 

Tilsett 5 dl vann og to laurbærblader. La dette koke på lav temperatur i 45 minutter. 

Fjern laurbærbladene og kjør suppen glatt i en blender. Sil suppen over i en ny kjele. Bland inn 50 g smør i terninger. Smak til med salt og pepper.  

Topping:
Lag rug-crumble ved å smuldre opp rugbrødet og steke det i smør og olje. Avkjøles på tørkepapir, og hakkes fint med kniv. 

Finhakk ferske eller tørkede einerbær. Rør sammen sukker og tyttebær.  

Skjær bort roten på de to kålskivene du har spart på, og spre kålen på en stekeplate med bakepapir. Stekes i ovnen på 150 grader, i ca. 5 minutter.

Smak til med salt og pepper.  

Servering:
Anrett suppen i skåler. Fordel stekte kålskiver, tyttebær, rug-crumble og einebær i skålene.

Drypp timian-olje over. 

Tips: Det er knotete å lage mindre mengder timian-olje enn mengden vi har oppgitt her. Det blir derfor en del timian-olje til overs. Den kan du bruke i dressinger, eller bare til å dyppe nybakt brød i.

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Björn Svensson, fra kokeboken Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker , finalist i Beste Norske Kokebok 2019

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Stekt havabbor blir ekstra lekker med spinatsaus og blomkål
Dagens rett
Stekt havabbor med ristet blomkål og spinatsaus

Stekt havabbor blir ekstra lekker med spinatsaus og blomkål

Om sommeren er havabbor en hyppig gjest i fiskedisken. Med denne oppskriften får du garantert mersmak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sitronsorbet blir enda bedre etter maten med litt vodka og prosecco
Ukens drink
Sgroppino drinkoppskrift med prosecco, vodka og sitronsorbet

Sitronsorbet blir enda bedre etter maten med litt vodka og prosecco

Sitronsorbet er en klar sommerfavoritt. Denne voksne versjonen skaper stor glede rundt bordet som alternativ til dessert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En Italienskinspirert kyllinggryte smaker fortreffelig i juni
Dagens rett
Italiensk kyllinggryte

En Italienskinspirert kyllinggryte smaker fortreffelig i juni

Kylling og tomat er lett mat og selv om den er varm, er det et fint alternativ som søndagsmiddag i juni.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til grillet ørretfilet smaker det meste godt
Dagens rett
Ørretfilet på grillen

Til grillet ørretfilet smaker det meste godt

Her foreslår vi å legge grønnsakene rett på grillen og servere en tzatziki ved siden av. Så enkelt og så godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nyt smaken av Toscana med eksklusive viner fra Chianti Classico
Matkurs og vinkurs
Vinkurs 17. oktober i Oslo

Nyt smaken av Toscana med eksklusive viner fra Chianti Classico

Smak noe av det aller beste fra Chianti og Toscana når Chiara Leonini fra det anerkjente vinhuset Fèlsina inntar hovedstaden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Stor test av sider – her er sommerens beste sidere
+
Tester
Sommerens beste sider 2022

Stor test av sider – her er sommerens beste sidere

Sider er perfekt om sommeren, og passer til hverdag og fest. Her finner du årets beste sider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her