Krydderstekt steinbit med gresskarpuré, pak choy og syltet småløk
Foto: Eva Brænd

Krydderstekt steinbit med gresskarpuré, pak choy og syltet småløk

Ingredienser
600 g steinbitfilet
1 liter 10 % saltlake
2 ss solsikkeolje
1 ss godt smør
Krydderblanding:
1 ss sort hel pepper
2 anis stjerner
1 ss hel koriander
1 ss fenikkelfrø
1 ts paprikapulver
Gresskarpuré:
1 hokkaidogresskar
3 ss olivenolje
revet skall av ½ sitron
3 ss sitronjuice
3 ss halvpisket kremfløte
salt
sort nykvernet pepper
Syltet småløk:
200 g småløk
lettsaltet vann
1 ss revet sitronskall
2 ss sukker
2 ss hvitvinseddik
1 ss olivenolje
sort pepper
1 ts estragon
litt salt
Grønnsaker:
1 hode romanescokål
1 hode pak choy
godt saltet vann
2 ss klaret smør
salt

Fremgangsmåte

Del fisken i stykker av ønsket størrelse og legg de i saltlaken i 15 minutter og tørk de godt av på håndkle. Strø på krydderblandingen og stek gylne i olje. Ha i smøret og vend fisken i smøret og oljen. La fiske stykkene renne av seg på litt papir og anrett så sammen med garnityrene.

Krydderblanding:
Alt ristes i tørr panne og støtes fint i morter.
 
Gresskarpuré:
Del gresskaret i 8 båter og ta ut kjernene. Bak gresskarbåtene i ovn med aluminiumsfolie over på 150 grader i 45 minutter. Skjær løs kjøttet og kjør det i en blender sammen med resten av ingrediensene når det ennå er varmt. Smak til med salt og pepper.
 
Syltet småløk:
Skrell løkene og kok de møre i lettsaltet vann. Smelt sukker til karamell og tilsett eddiken og sitruskallet. Ha så i løken, olivenolje og urter. Smak så til med salt og sort pepper. La løken trekke i syltelaken minst 3 timer før bruk.
 
Grønnsaker:
Skjær av fine buketter fra romanescokålen og fine blader fra pak choyen. Blancher de så i godt saltet vann og ha de så direkte over i isvann. Varm grønnsakene i litt klaret smør ved servering.
 

Sendt inn av Kjetil Gundersen ved Gastronomisk Institutt

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her