Lettrøkt kveite med karvecrust, åpen ravioli med aniskokt gulrot, sitrusglasert fennikel og krydderposjert småløk, sennepsjy, potetrull med spekesild
Jørgen Kolderup, Kreativ CateringVinner av Linie Award 2004

Lettrøkt kveite med karvecrust, åpen ravioli med aniskokt gulrot, sitrusglasert fennikel og krydderposjert småløk, sennepsjy, potetrull med spekesild

Fremgangsmåte

Lettrøkt kveite med karvecrust:
Fileter kveita og porsjoner opp i passe stykker. Legg den i sukker og saltlake (30 g sukker, 30 g salt pr liter vann) i 45 min.  Røykes fire minutter i en kald ovn. Kutt til tynne flak av karvecrust og legg på fisken. Legges på brett med smør og gratineres i salamander ved service.
 
Karvecrust:
Kjør knekkebrød med pankomel og smør i en mikser. Smak til med karvefrø som er ristet i en tørr panne.  Kjevles ut til tynt lag mellom to bakepapir. Fryses før den kuttes opp.
 
Potetrull med spekesild:
Skrell potetene og sett de til koking i vann. Sil av vannet på potetene og damp dem tørre. Mos med en potetstappe. Bland en tredjedel av massen med spekesild i biter, grov sennep og smør. Smak resten av massen til med smør og salt. Stryk "potetmosen uten sild" i et tynt lag utover bakepapir. Legg på blanchert og avrent spinat. Form en liten rull av "potetmosen med sild" og legg på spinaten. Rull sammen. Pensle med eggeplomme og strø på krydderblanding (fennikel/karve). Brunes på 230 grader i ovnen. Avkjøles og kuttes opp. Varmes opp på brett med smør ved service.
 
Krydderblanding til potetrull:
Rist fennikel og karvefrø i en tørr panne til aromaene kommer frem. Knuses lett i en morter med litt maldonsalt.
 
Åpen ravioli med aniskokt gulrot:
Kok vann med anisfrø og en klype salt. Skrell gulrøttene og kutt de i brunoise. Kutt bacon i biter og sauter i litt smør. Tilsett gulrøttene og to spiseskjeer kalvekraft. Smak til med aniskrydder. Blancher wonton i vann med salt. Monter ravioli på brett. Strø over aniskrydderblanding.
 
Aniskrydder:
Rist anisfrø fra stjerneanisen, fennikelfrø og karve i en tørr panne til aroma kommer frem. Knuses i en morter.
 
Sitrusbakt fennikel:
Kutt fennikel i biter. Ha den over i en bakk med olje, zest samt saft av appelsin og sitron og sukker. Bakes møre i ovnen på ca 160 grader. Ta fennikelen ut av laken og vend den i honning. Rulles inn i tynne skiver med lardo.
 
Glasert småløk:
Skrell småløk til lik størrelse. Kok opp ingrediensene til lake og la de trekke til de er møre.  Varmes opp i sennepsjy ved service.
 
Sennepsjy:
Kutt rødløk til brunoise. Kokes med saften av en sitron til væsken er borte. Kok opp kalvekraft. Monter med løk, grov sennep og noen klatter med smør ved service.
 

Sendt inn av Jørgen Kolderup, Kreativ CateringVinner av Linie Award 2004

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Norge
    Norge
    Volum: 0.70 l Pris: 484.90 kr Basisutvalget
    87 POENG
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her