Linseburger med sitronsyltet rødløk
Foto: Josefin Linder

Linseburger med sitronsyltet rødløk

Disse linseburgerne konkurrerer ut det meste av kjøttversjoner, samtidig som de er supre å inkludere i et koldtbord for dem som ikke vil ha kjøtt.

Fremgangsmåte

  1. Start med å koke grønne linser eller bruk ferdigkokte fra boks. La dem koke til de nærmest går i oppløsning, og la dem avkjøle seg i 10 minutter før du går videre.
  2. Ha nøtter i matmølla og kjør til grov masse. Det skal ikke bli mel, men grove korn av nøtter. Ha over i en skål og sett til side.
  3. Rens oliven for stein og kjør til grov masse i matmølla. Det skal ikke bli puré, men tydelige biter av oliven. Ha over i en skål og sett til side. 
  4. Grovhakk løken og stek på middels varme i 1 ts olje til den er blank og myk og har sluppet mesteparten av fuktigheten. Grovhakk hvitløken og la surre med i panna i et par minutter mot slutten. Ha løkblandingen over i matmølla og la den avkjøle seg der.
  5. Grovhakk soppen og stek den i tørr panne. Etter hvert vil den begynne å slippe væske, og den skal få steke til det igjen er helt tørt i pannen. Den kommer til å krympe masse og det er fint, poenget er å få ut all væsken. Når det har skjedd, ha soppen over i matmølla sammen med løkblandingen. 
  6. Ha linsene over i panna for å få dampet ut fuktighet. De skal ikke steke, bare dampe fra seg noen minutter før de has oppi matmølla sammen med løken og soppen. 
  7. Tilsett så alle krydderene i matmølla og kjør alt til en jevn blanding. Ha i nøtter og kikertmel mens matmølla går på lavt tempo og juster samtidig konsistensen med brødrasp eventuelt mer nøtter eller kikertmel. Den skal bli såpass fast at du lett kan forme kaker av den i hendene uten at den faller fra hverandre eller siger utover. Du kan også prøvesteke en burger i panna for å teste konsistensen.
  8. Til å forme burgerne kan du bruke en utstikkerform som settes på et penslet bakepapir. Fyll med deig. Burgerne skal være ca 1 cm høye. 
  9. Pensle burgerne med olje også på oversiden og sett bakebrettet i ovnen. Stek først i 15 minutter ved 200 grader og deretter 15 minutter til etter å ha snudd dem. Kjenn på dem med lett finger - den skal ikke sette igjen avtrykk. 
  10. Sitronsyltet rødløk:
    Strimle rødløken tynt. Press sitronsaften over. Tilsett litt olje. 
  11. Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Grønn Bonanza av den entusiastiske vegetarbloggeren Mia Frogner. Bloggen hennes heter da også Green Bonanza.

Se alle oppskriftene med bønner og linser her

Her finner du mange flotte vegetaroppskrifter

Hamburgerbrød slik som Hellstrøm vil at du skal lage de

Her finner du flere oppskrifter på hamburgere 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Mia Frogner Green Bonanza

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her