Norsk julebrød - julekake
Foto: Astrid Hals

Norsk julebrød - julekake

Om det heter julebrød eller julekake, avhenger av hvor i landet du bor. Men at begge navnene har lange tradisjoner er det liten tvil om. Her er en veldig deilig variant.

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i lunken væske. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig og "slippe bollen".
  2. Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
  3. Ta deigen på bakebordet og del den i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen.
  4. Elt julebrødene til store, runde boller. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong. Eller ha dem i godt smurte brødformer a ca. 2 liter.
  5. Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. 30 - 40 minutter.
  6. Pensle brødene med egg og stek dem nederst i ovnen i ca. 30 - 40 minutter ved 175 grader, eller til de er gjennomstekte, avkjøles på rist.

Julekake er fint å fryse ned. La de gjerne bli lett varmet opp i f.eks høy stekepanne med lokk før servering.

Julekaake er herlig kaffemat med godt smør og brunost på. Det er også godt følge på koldtbord og store frokoster.

Det er nå du skal bake julebrødene

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner
Dagens rett

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner

Seibiff er en klassisk fiskerett som med med stekte epler og tyttebærkrem får en ny vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her