Saltbakt ribbe med eplesaus
Foto: 4kodiak

Saltbakt ribbe med eplesaus

Glem (nesten) alt du har lært om juleribba - Saltbaking er hemmeligheten til knasende sprø svor og saftig ribbe.

Fremgangsmåte

  1. Start 2 dager før du skal servere ribba. 
  2. Pakk ribba ut av plasten, og tørk den godt med kjøkkenpapir.
  3. Med en kjøttmørner eller en skarp tynn syl - stikk så mange små hull i svoren som du klarer. Du skal hugge igjennom skinnet, men ikke kjøttet. 
  4. Bland alle ingrediensene til marinaden i en liten bolle. Du skal ikke ha marinaden på svoren, men pensle den godt på alle sidene med kjøtt.
  5. Finn frem aluminiumsfolien og riv av et stort stykke. Plasser ribba med marinaden på aluminiumsfolien og brett rundt kantene, ikke over svoren, til du har en liten form.
  6. Tørk svoren godt med kjøkkenpapir, og pensle svoren med 1 teskje eplecidereddik.  La den stå udekket i kjøleskapet i 12-24 timer. 
  7. Ta ut ribba av kjøleskapet 2 timer før den skal i ovnen for å få den opp til romtemperatur. 
  8. Forvarm ovnen til 160 grader med over- og undervarme. 
  9. Dekk hele svoren med grovsaltet, før du forsiktig tar ribba ut av aluminiumsfolien, og plasserer den i en dyp, tettsittende, langpanne eller ildfast form.
  10. Legg løk, hvitløk og laurbærblader rundt ribba.
  11. Bland kyllingkraft, eplesider, eplejuice og calvados i en en skål. Hell så mye av blandingen i langpanna at du får dekket kjøttet, men har god avstand til svoren. Har du væske igjen, går det fint. Vi kan fylle på med dette mens ribba steker. 
  12. Sett ribba i nederste tredjedel av ovnen og bak i 3 timer. Kjøttet skal bli helt mørt og gjennomstekt. Fyll på med væske hvis mye fordamper.
  13. Ta ribba ut av ovnen og ut av formen. Skru opp temperaturen til 240 grader. Ikke bruk varmluft eller grill.
  14. Sil av væsken i en dyp vid tallerken og plasser denne i fryseren. Dette skal bli saus, men vi må skille av fettet først. Jo større overflate på sausen, jo raskere kjøles den ned.  
  15. Fjern forsiktig saltlokket fra ribba, og tørk bort eventuelle saltrester med kjøkkenpapir. Nå vil du at ribba skal være så jevn og flat som mulig.
  16. Plasser ribba tilbake i langpannen og bygg eventuelt opp med aluminiumsfolie for å få en så jevn overflate som mulig. 
  17. Når ovnen er varm, setter du ribba nederst i ovnen og steker videre i  30-40  til svoren har poppet opp og er gyllen og sprø.
  18. Snu ribba etter halve tiden slik at siden som var mot døra, nå er mot bakveggen.
  19. La ribba hvile utildekket i 20 minutter før du skjærer den opp.
  20. Snu ribba med svorsiden ned og kutt i ønskelige biter. 
  21. Ta det som skal bli sausen ut av fryseren. Alt fettet burde ha samlet seg på toppen og blitt hardt. Vipp av fettet og bruk det f.eks til å lage sprøstekte poteter, eller til å smaksette grønnsakene. 
  22. Varm væsken i en stekepanne og la redusere til ønsket konsistens. Er det litt for lite saus, lager du jevning og sper med kyllingkraft, før du tilsetter sausen til dette.
  23. Server sammen med sprøstekte poteterglaserte gulrøtter og pastinakk og eple- og fennikelsalat

Se våre andre oppskrifter på ribbe

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her