Sjokoladekake med lakris og pistasjnøttpraline
Foto: Christian Brun

Sjokoladekake med lakris og pistasjnøttpraline

Om du synes at alle disse aromaene og ingrediensene virker litt skremmende, Glem det. Oppskriften er enklere enn du får inntrykk av ved første øyekast.

Fremgangsmåte

Ta eggene ut av kjøleskapet 30 minutter før baking.

Sjokoladesukkerbrød:
Pisk egg og sukker til eggedosis i en kjøkkenmaskin i ca. 20 minutter. Bland alt det tørre og sikt det over eggedosisen. Vend det forsiktig inn i eggedosisen med en slikkepott.

Ha røren i en smurt 25 cm springform dekket med bakepapir. Stek sukkerbrødet i forvarmet ovn ved 180 °C i ca. 40 minutter. La kaken hvile i 10 minutter før du tar av ringen. Avkjøl på rist.

Vaniljekrem:
Hell 3 dl melk i en tykkbunnet kjele. Tilsett sukkeret. Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha stang og frø i kjelen. Bank og finsnitt sitrongresset,  og ha det i kjelen. Skjær skallet av en halv appelsin. Ta vare på saften som du bruker til å dynke kakebunnen med. Ha skallet i kjelen sammen med stjerneanis. Kok opp og la det trekke i noen minutter.

Bland 1 dl melk og maisenna i en liten bolle. Pisk til klumpfritt. Tilsett eggeplommene og bland godt. Visp inn 2/3 av den varme melken litt etter litt. Hell blandingen over i kjelen med resten av melken, og kok det i 2–3 minutter ved middels til svak varme for å fjerne mel­smaken. Rør hele tiden.

Legg 3 gelatinplater i vann i 5 minutter. Rør gelatinmassen inn i den varme eggekremen og visp godt. Avkjøl.

Pisk fløten til krem. Vend inn den avkjølte eggekremen.

Pistasjnøttpraline:
Smør en silikonmatte med en nøytral olje. Varm opp sukkeret i en tykkbunnet kjele på middels varme, uten å røre. Vent til sukkeret løser seg opp, og kok det opp til det får brun karamellfarge.

Spre pistasjnøttene utover silikonmatten. Hell over karamellen. La pralinen sette seg før du hakker den i biter.

Montering:
Skjær sjokoladebunnen i to lag. Dynk bunnene med litt av appelsinsaften. Fordel litt pistasjnøttpraline på bunnene før du heller over vaniljekremen.

Tips:
du kan godt tilsette bittelitt cognac i appelsinsaften når du dynker, det gir ekstra god smak.

Pynt med frukt, bær, pistasjnøtter og eventuelt spiselige blomster. 

Oppskriften er laget av Erlend Johnsen Skånøy.

Du kan selvsagt også prøve en av våre andre bløtkakeoppskrifter 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Brodogkorn.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her