Skinke- og løkpai
Foto: Matprat/Alf Børjesson

Skinke- og løkpai

Pai frister alltid, og her får du en klassisk oppskrift som alle kan klare. Den passer også ypperlig på koldtbordet.

Fremgangsmåte

  1. Start med å lage paibunnen: Ha saltet i hvetemelet og bland godt.
  2. Smuldre margarin i hvetemelet og kna det godt sammen med hendene.
  3. Ha i vannet og kna det videre sammen til en deig.
  4. La deigen hvile kaldt i kjøleskapet i minst 30 minutter.
  5. Trykk deigen ut i en stor paiform (eller to mindre).
  6. Prikk den godt med en gaffel.
  7. Kle paiskallet med bakepapir og ha i tørre erter eller ris slik at veggene på paien ikke faller sammen under forstekingen.
  8. Forstek bunnen på 200 grader i ca. 15 minutter til den er gylden.
  9. Ta ut paiskallet og tøm ut de tørre ertene.
  10. Paifyllet:
  11. Skrell løken og skjær den i båter. Purre vaskes godt og skjæres i ringer.
  12. Skjær skinken i strimler eller terninger.
  13. Fres løk, purre og skinke i litt margarin eller olje i en stekepanne.
  14. Bland fløtemelk, egg og revet ost. Tilsett krydder.
  15. Legg løk, purre og skinke i paibunnen og hell osteblandingen over.
  16. Stek paien på 180 grader i ca. 30 minutter.
  17. Paien kan spises som den er, eller serveres med en deilig frisk salat og kanskje litt tzatziki til.

Tips: Her kan du gjerne bruke en ferdig paideg, og paien passer også perfekt i matpakka eller til koldtbordet.

Flere gode paier finner du her

Lekre oppskrifter for et bugnende koldtbord 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her