Vegetarisk Wellington med portvinsreduksjon
Foto: Nikolay_Donetsk

Vegetarisk Wellington med portvinsreduksjon

Denne retten er så godt at du for all del må passe på at det er nok til alle. Doble gjerne oppskriften og lag to med en gang om dere er mange.

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 200C.

Fjern stilkene fra portobellosoppene. Finhakk stilkene, og legg bort hattene – de bruker vi senere. Stek stilkene med finhakket sjalottløk og kantarell i en stekepanne med 1ss smør. Når blandingen er gyllen tilsetter du salt, pepper og timian. Deglaser pannen med portvin og stek videre til portvinen har fordampet helt. Hell blandingen over på et rent kjøkkenhåndkle eller fordel på kaffefiltere og skvis ut så mye væske som mulig. Avkjøl.

Stek hele portobellosopp i 1 ss olivenolje i samme stekepanne over middels-høy varme, kryde med salt og pepper. Stek i ca 5 minutter på en side, før du snur dem og steker videre i 5 minutter til de er gyllne. La soppen renne godt av seg på en kjøkkenpapir, avkjøl deretter.

Stek hvitløk i 1ts smør i samme stekepanne over middels varme i et minutt. Tillsett spinat, krydre med salt og pepper, og stek videre til spinaten såvidt har falt sammen, 1-2 minutter. Plasser spinaten på et kjøkkenpapir, og legg et lag med kjøkken papir over, og forsiktig tørke den. Avkjøl.

Legg de tinte butterdeigplatene oppå hverandre og kjevle ut butterdeigen til et rektangel med ca 2mm tykkelse. Fordel spinaten utover i et lag, la det være ca 2 cm med kant rundt. Fordel soppblandingen over spinaten. Strø gorgonzola over soppblandingen,og legg de hele portobellosoppene i en rekke langs midten. Pensle kantene med sammenvispet egg. Brett så den ene langsiden inn mot midten så den dekker ca halvparten av de hele portobellosoppene. Pensle med sammenvispet egg langs kanten. Brett så den andre langsiden over så de to delene overlapper med ca 1 cm. Pass på at butterdeigen er pakket stramt rundt soppen. Brett kortisdene inn mot midten og press forsiktig ned.

Finn frem et stekebrett med bakepapir, forsiktig snu Wellingtonen så sømmene kommer ned. Pensle med samenvispet egg, og snitt forsiktig et fiskebeins mønster i butterdeigen. Stek midt i ovnen i 30 minutter. Til deigen er gyllen og gjennomstekt.

Lag portvinsreduksjonen ved å steke sjalottløk, hvitløk, pepperkorn i olivenolje over middelsvarme til løken er gjennomsiktig, ca 3 minutter. Tilsett portvin, grønnsakskraft og timian og koke blandingen på medium-høy varme til sausen er tyknet, ca 25 minutter. Sil sausen, og ha den tilbake i stekepannen. Visp inn smør, og smak til med salt og pepper.

Server vegetarisk Wellington rett ut av ovnen med portvinseduksjon og grønnkålsalat med søtpotet og granateple

Tips:
Stek soppblanding, sopp og spinat dagen før, så blir det mindre å tenke på når selveste festdagen er her. Pass bare på at spinaten blir lagt så flat som mulig, så det hele ikke blir en hard klump. Ta dise elementene ut av kjøleskapet i god tid så det rekker å komme til romtemperatur.

Sausen kan også lages dagen før - sil og sett i kjøleskapet. Fortsett oppskriften på festdagen. 

Her finner du flere deilige vegetarretter til jul

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her