Fisk og skalldyr

oppskrifter.webp
  • 20 minutter

    Øl og dram må nesten betraktes som obligatorisk tilbehør til denne retten med mindre den serveres til frokost.

  • 30 minutter

    Rollmops er en tysk silderett som skal stamme fra Berlin. Serveres med kokte poteter og skarp saus, eller en rømmesaus.

  • 30 minutter

    Den søte smaken av ingefær kombinert med vårløk gjør denne retten til en fast favoritt på det kinesiske fastlandet.

  • 45 minutter

    Denne oppskriften er hentet fra Nord-Portugal. Der bruker de spekeskinke til å pakke inn ørreten før den stekes i panne eller over åpen ild. Du kan godt bruke tørrsaltet bacon eller pancetta. Men skivene må være skåret tynt.

  • 1 time

    Denne retten heter Bolinhos de bacalhau i Portugal, der den kommer fra.Server gjerne med piri-piri-saus eller noen sitronbåter.

  • 30 minutter

    Det er slik de i Thailand vil at fiskekaker skal lages og smake.

  • 20 minutter

    Når rekene får en omgang med chili, både fersk og som saus, blir det fart i sakene.

  • 15 minutter

    Denne retten heter Gambas al Ajillo og en en klassiker fra Spania.Reker med hvitløk smaker herlig.

  • 30 minutter

    Merluza en salsa verde heter denne retten på originalspråket som er spansk.

  • 30 minutter

    I Spania er det en fisk i torskefamilien kalt merluza (lysing/kolmule) som brukes i denne retten, men det går fint med torsk eller hyse.

  • 30 minutter

    Makrell er en ettertraktet råvare over hele verden. Her fra Guatemala, knallgodt, men ikke så eksotisk som du skulle tro.

  • 30 minutter

    Denne typiske retten fra Genova er fargerik og velsmakende og passer perfekt til middagsselskap. Sausen er ganske tynn, så server med brød og både skje og gaffel.

  • 45 minutter

    Vermicelli alla Napoletana skal inneholde vermicelli, pecorino, tomat og basilikum, men når det er muslinger i bildet, droppes osten.

  • 40 minutter

    Spetsais-øya ligger i Saroniko-bukten nær Athen. Der brukes ofte tunfisk og sverdfisk i denne retten, men i Norge velger vi torsk eller annen hvit fisk.

  • 15 minutter

    Tarama kommer ofte fra Messolonghi vest i Hellas. Det blir brukt rogn fra mange forskjellige fiskeslag. Du kan bruke røkt torskerogn eller kaviar fra tube.

  • 45 minutter

    I en pilaff brukes langkornet ris, og ikke rundkornet ris som til risotto. Dermed blir den ikke like "grøtaktig", men for all del, bruk den risen du har for hånden. For det er blåskjellskraften som gjør den viktigste jobben her.

  • 30 minutter

    Dette er den ypperste luksus, men retten kan lages med mindre eksklusive ingredienser.

  • 40 minutter

    I fransk Baskerland hvor denne oppskriften kommer, fra heter retten anchois au txakoli. Det sister er navnet på hvitvinen herfra.

  • 20 minutter

    Marinert makrell er unnagjort på 20 minutter å lage. Når du tilsetter de godsakene vi foreslår i oppskriften kan du glede deg til noe som smaker veldig godt.

  • 40 minutter

    Panetter eller kroketter er reneste snacksen, og en ypperlig måte å bruke restene etter en fiskemiddag på. Her har vi gitt dem en indisk vri som du garantert vil like.

  • 30 minutter

    Her får du en herlig indisk rett med mase smak. Hvor sterkt du vil ha den avhenger av blant annet hvor mye chili du tilsetter.

Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken