Guide

Oppskrifter januarmenyen

25 oppskrifter for en lettere, men definitivt ikke kjedelig meny

25 oppskrifter for en lettere, men definitivt ikke kjedelig meny

At vi har sagt farvel til julens utskeielser, behøver ikke bety en hverdag fattig på smak, bare lettere. Her er 25 oppskrifter.
01 Januar 2025 - 00:00

Et nytt år er ugjenkallelig her, og med det en ny og lettere hverdag for mange av oss. Men løsningen er ikke å velge slankeprodukter, i hvert fall ikke hvis du setter pris på at maten også skal smake.

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter

Du kommer nemlig veldig langt med helt vanlige råvarer fra butikken. Tilgangen på lette og sunne ingredienser er nesten overveldende stor.

Sunt fett
Renskåret kjøtt er alltid magert og en drøm å leke seg med på kjøkkenet. Det er bare fantasien og reglene for et lett kosthold som setter begrensninger for resultatet.

Det samme gjelder fisk av alle slag, også den fete fisken som laks. Fiskefettet er jo av det sunne sorten, og det trenger vi selv om vi er på slanker'n.

Mye grønt og litt søtt
Så er det grønnsakene som bør få en større plass på tallerkenen enn de hadde før nyttår. Vi mener da selvfølgelig ikke ihjelkokte grønnsaker uten annen smak enn salt.

Det er ren helligbrøde mot disse fantastiske råvarene som omfatter alt fra bønner og linser til salat, og som vi altså bør innta minst fem av om dagen.

Den femte grønnsaken kan gjerne være i form av frukt til dessert. For selv i en lett hverdag kan vi unne oss litt søtt.

Endre vaner på kjøkkenet
Et lettere kosthold handler egentlig om å endre en del inngrodde vaner, ikke nødvendigvis om å snu opp ned på alt. Aller viktigst er å justere kursen i selve tilberedningen.

Bytt ut smør med olivenolje og bruk mindre mengde enn du vanligvis gjør. Rømme erstattes med halv mengde lettrømme eller enda bedre kesam, som er en svært mager og samtidig veldig anvendelig råvare.

Parmesan-alternativet
Ost er en stor kalorikilde for den som har et kosthold med mye pizza og meksikanske retter. Et tips er å bytte ut osten med parmesan, ikke fordi den er mager, men fordi du trenger mye mindre av den. Den tørre parmesanen har en mye mer konsentrert smak enn annen ost. Det samme gjelder for pecorino og manchego. Og det stadig økende antallet norske vellagrete harde oster. 

Dessuten har slik ost mye høyere proteininnhold og du trenger bare halv mengde eller helst enda mindre for å oppnå samme resultat for smaken. Skjørost er enda magrere og en spennende ingrediens i det lette kjøkkenet.

Fermenterte smaker i form av miso av ulike slag, gjør også samme nytten. Det er umamikarakteren som bidrar til å fylle ut smaksbildet og derfor øke "metthetsfølelsen". Kjedelig og smaksløs mat virker motsatt. Selv en ordinær pastareett får en boost av fermenterte ingredienser.

Nyt i langdrag
Vann tilsmakt med sitron eller lime smaker fortreffelig til det meste, er helt kalorifritt og nesten gratis. Men innimellom kan du unne deg et glass vin.

Vin til maten forlenger måltidet uten at mengden som inntas øker. Du nyter mer i langdrag med andre ord og det er sunt for både kropp og sjel. 

Her er gode og velprøvde retter som vil sette smak på januarhverdagen din enten som egne retter eller som tilbehør til fisk eller magert kjøtt som svin eller kylling/kalkun. 

For flere oppskrifter med et lett tilsnitt, se vår seksjon Lett og godt .

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her