Guide

Oppskrifter januarmenyen

25 oppskrifter for en lettere, men definitivt ikke kjedelig meny

25 oppskrifter for en lettere, men definitivt ikke kjedelig meny

At vi har sagt farvel til julens utskeielser, behøver ikke bety en hverdag fattig på smak, bare lettere. Her er 25 oppskrifter.
01 Januar 2024 - 08:00

Et nytt år er ugjenkallelig her, og med det en ny og lettere hverdag for mange av oss. Men løsningen er ikke å velge slankeprodukter, i hvert fall ikke hvis du setter pris på at maten også skal smake.

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter

Du kommer nemlig veldig langt med helt vanlige råvarer fra butikken. Tilgangen på lette og sunne ingredienser er nesten overveldende stor.

Sunt fett
Renskåret kjøtt er alltid magert og en drøm å leke seg med på kjøkkenet. Det er bare fantasien og reglene for et lett kosthold som setter begrensninger for resultatet.

Det samme gjelder fisk av alle slag, også den fete fisken som laks. Fiskefettet er jo av det sunne sorten, og det trenger vi selv om vi er på slanker'n.

Mye grønt og litt søtt
Så er det grønnsakene som bør få en større plass på tallerkenen enn de hadde før nyttår. Vi mener da selvfølgelig ikke ihjelkokte grønnsaker uten annen smak enn salt.

Det er ren helligbrøde mot disse fantastiske råvarene som omfatter alt fra bønner og linser til salat, og som vi altså bør innta minst fem av om dagen.

Den femte grønnsaken kan gjerne være i form av frukt til dessert. For selv i en lett hverdag kan vi unne oss litt søtt.

Endre vaner på kjøkkenet
Et lettere kosthold handler egentlig om å endre en del inngrodde vaner, ikke nødvendigvis om å snu opp ned på alt. Aller viktigst er å justere kursen i selve tilberedningen.

Bytt ut smør med olivenolje og bruk mindre mengde enn du vanligvis gjør. Rømme erstattes med halv mengde lettrømme eller enda bedre kesam, som er en svært mager og samtidig veldig anvendelig råvare.

Parmesan-alternativet
Ost er en stor kalorikilde for den som har et kosthold med mye pizza og meksikanske retter. Et tips er å bytte ut osten med parmesan, ikke fordi den er mager, men fordi du trenger mye mindre av den. Den tørre parmesanen har en mye mer konsentrert smak enn annen ost. Det samme gjelder for pecorino og manchego. Og det stadig økende antallet norske vellagrete harde oster. 

Dessuten har slik ost mye høyere proteininnhold og du trenger bare halv mengde eller helst enda mindre for å oppnå samme resultat for smaken. Skjørost er enda magrere og en spennende ingrediens i det lette kjøkkenet.

Fermenterte smaker i form av miso av ulike slag, gjør også samme nytten. Det er umamikarakteren som bidrar til å fylle ut smaksbildet og derfor øke "metthetsfølelsen". Kjedelig og smaksløs mat virker motsatt. Selv en ordinær pastareett får en boost av fermenterte ingredienser.

Nyt i langdrag
Vann tilsmakt med sitron eller lime smaker fortreffelig til det meste, er helt kalorifritt og nesten gratis. Men innimellom kan du unne deg et glass vin.

Vin til maten forlenger måltidet uten at mengden som inntas øker. Du nyter mer i langdrag med andre ord og det er sunt for både kropp og sjel. 

Her er gode og velprøvde retter som vil sette smak på januarhverdagen din enten som egne retter eller som tilbehør til fisk eller magert kjøtt som svin eller kylling/kalkun. 

For flere oppskrifter med et lett tilsnitt, se vår seksjon Lett og godt .

På de neste sidene finner du en rekke gode oppskrifter

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her