Årets desidert største julegave

Denne champagnen er svindyr, men gir nesten garantert større glede som julegave enn nok en duppeditt. Men du må være lynrask.
Aase E. Jacobsen
29 November 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Men Krug Brut 1996 (49666) er ikke bare gaven til den som har alt. Alle med sans for de lekreste bobler vil stønne av glede hvis julaftens høydepunkt innebærer en flaske av denne champagnen.

For den er ikke en hvilken som helst champagne, men derimot en som champagnefantastene har imøtesett med stor forventning.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sensasjonelt kompleks
Kombinasjonen av Krug og 1996 bare må bli en sensasjon. Og det er den, for sjelden støter du på større kompleksitet enn her. Svært mineralsk med lag på lag av lagrete aromaer som lær, røyk, kaffe og pomeransskall.

Svært kraftig med en enorm syrestruktur og uvanlig stofflig til en champagne å være.

Alle aromaene kommer igjen i smaken som holder seg svært lenge. Masse mokka, friske sitrustoner, krydder og kakebakst i finishen. En champagne for de virkelig store måltidene med de beste råvarene, helst på den ville siden og gjerne med innslag av trøfler.

Sitter på hemmeligheten
Krug 1996 kan i mineralitet måle seg med de kraftigste vinene fra Burgund. Ikke bare de hvite, men også de røde. Ikke så rart siden den har mer røde enn hvite druer i blandingen. Men resten av hemmeligheten bak denne champagnen sitter Krug-familien på.

Og Krug 1996 settes svært høyt av familien. Det var nemlig den siste som ble blandet med alle tre generasjoner til stede. Paul Krug som aldri var kjent for å ta munnen for full, skal ha utbrutt at "dette kan godt bli den nye 1928" - altså tidenes største champagneårgang.

50 ulike viner
Skåret i gleden er at kun 90 flasker av denne champagnen ble lagt ut for salg denne uken. Det kommer riktignok om lag 120 til, men det er først etter nyttår. Hvis du ikke kan vente med julegavene så lenge, finnes det en løsning: De fleste kommer nemlig til å sukke henført, om det er bare er "nest best" som ligger under treet.

For Krugs "standardcuvée", Krug Grande Cuvée, Brut (3545), (samt kr 2199 for magnum- og 519,90 for halvflaske) er alltid i en klasse for seg blant champagnene uten årgang. Mens Krug 1996 neppe er en champagne alle vil sette stor nok pris på, er Grand Cuvée langt mer forståelig. Likevel alltid veldig kraftig og særpreget med høy skår på kompleksitetsskalaen. Så er den da også et resultat av 50 ulike viner fra 20-25 ulike cru'er, seks til ti ulike årganger som til slutt får modne i minst seks år i Krugs kjellere.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her