Drikke
Årets ferskeste vin er riktig så god

Årets ferskeste vin er riktig så god

Det er all grunn til å feire beaujolais nouveau denne uken. Men du må vente til torsdag.
Aase E. Jacobsen
19 November 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Beaujolais nouveau kan nemlig ikke selges før polet åpner dørene torsdag morgen, ikke kan vinen bestilles heller. Men det blir nok vin til alle.

Her er PDF-oversikten over hvilke polutsalg som har hvilke viner

Selv har jeg smakt åtte forskjellige. Min favoritt i år er – ikke uventet - M. Lapierre Beaujolais Nouveau Cambon 2014 (9485), som alltid lager beaujolais med personlighet.

Les mer om denne spennende produsenten

En lekker beaujolais nouveau er også den økologiske Trénel Beaujolais Nouveau Bio 2014 (9487) som er den mest elegante av de åtte nouveauene. En nydelig vin til torsk - som jo er en klassisk følgesvenn til saftig beaujolais.

Saftig vin til saftig mat

Trénel lager også en Villages-utgave, Trénel Beaujolais-Villages Nouveau 2014 (47959) , som er i det mer sødmefylte, men også drikkevennlige hjørnet.

Les mer om Trénel og om regionen som sådan

Siden Beaujolais-området regnes som naturvinenes hjemland er det ekstra hyggelig at det finnes ytterligere en som jobber på samme måte, nemlig Perraud Beaujolais Villages Nouveau Brut de Cuve 2014 (9484). Flasken jeg smakte mistenkes for å ha en uren kork, men siden jeg fant mye god frukt i bakkant, er dette et sikkert valg. Vi snakker om en beaujolais nouveau med langt mer vinkarakter enn hva de fleste forbinder med denne vinstilen.

Les mer om Jean Chauvet som fant opp naturvinen

Både Cambons og Perrauds beaujolais nouveau-er er gode matviner, til så vel saftig gårdskylling som langtidsstekt svin (pulled pork) eller lam samt litt fete oster.

Se vårt forslag til beaujolais nouveau-fest

Men også produsentene som bekjenner seg til konvensjonell vinmaking med bruk av kjøpegjær og svovel, filtrering og klaring, viser veldig gode takter i 2014 som preges av veldig sunn og god frukt

Burgundprodusenten Joseph Drouhin er på banen i år som før, med solide viner. Både Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2014 (49840) og Joseph Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau 2014 (49839) er ferske, men samtidig syrefriske og slanke. Og «kongen av Beaujolais» Georges Duboeufs to utgaver, Duboeuf Beaujolais Nouveau 2014 (46178) og Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau 2014 (46179) er i år mindre preget av banan, har renere og friskere frukt enn før, men noe mer sødme enn de andre. Det gjør dem til gode alternativer til ulike typer asiatisk mat. Men det bør være retter med litt fett, for årets beaujolais har høy syre.

 

Det ble bra til slutt

Generelt kan det sies at årets viner er mer ferdige enn tidligere år. Det skyldes at innhøstningen fant sted tidligere enn normen, og 20 dager før fjoråret.

Slik var fjorårets beaujolais nouveau

En varm vår/forsommer og ekstremt høye temperaturer i midten av juli fikk både sukkernivåene til å utvikle seg raskt samtidig som mange rapporterer om store tap, opptil 30 prosent gikk tapt på grunn av varmen.

Resten av måneden og deler av august var preget av til dels store regnmengder og lave temperaturer hvilket fikk modningen til å stoppe opp. Varmt godt vær fra slutten av august satte prosessen i gang igjen. Druene fikk igjen mulighet til å modnes under ideelle forhold, og innhøstningen kunne altså starte rundt den 8-10. september. Det betyr at årets beaujolais nouveau har fått bedre tid på seg i vinkjelleren, og det er alltid av det gode.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Ukens viner kan denne gang ikke bestilles
Da beholdningene av Ukens viner allerede er fordelt ut i butikkene, må du oppsøke det enkelte polutsalg for kjøp. Se lenken ovenfor for videre informasjon om hvor du får den enkelte vin.
 

Hvis du vil bestille andre produkter, kan du velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip
Dagens rett

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip

Julematen er i butikkene allerede. Da passer det fint å prøve noen nye kombinasjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her