Drikke
Årgangsbobler til godpris

Årgangsbobler til godpris

Denne champagnen byr på usedvanlig lekre bobler samt godt lagringspotensial for pengene.
Aase E. Jacobsen
22 Desember 2011 - 09:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Cattier 1er Cru Brut Vintage 2002 (53244)er et av de aller beste kjøpene i kategorien årgangschampagne, og en god grunn til å hoppe over enkleste nivå av champagne. Ikke for det, Cattiers versjon,Cattier 1er Cru Brut Antique (53243), er svært lettlikendes i en fruktig stil samtidig som den har god karakter. Så kommer druene i sin helhet fra vinmarkene i premier cru-landsbyen Chigny-les-Roses i Montagne de Reims (med 94 prosent på kvalitetsskalaen).

Sjelden innhegning

Men 2002-utgaven byr på så mye mer. En ting er at årgangen i seg selv gir riktig så interessant og lagringsdyktig vin, en annen er at den har fått tilstrekkelig med modning, noe som gir den god kompleksitet. Og så er det prisen da, tre hundre kroner for denne kvaliteten er et aldri så lite kupp.

Selv om du må legge på en del, er også toppcuvéen fra Cattier,Cattier Clos du Moulin 1er Cru Brut (53242), en godbit. Riktignok ingen årgangschampagne, men en blanding av tre gode årganger, 1998, 1999 og 2000 og like store deler pinot noir og chardonnay. Som navnet antyder kommer den fra en enkelt vinmark, som sågar er innhegnet, og én av de få i sitt slag i hele Champagne. Dessuten har den ligget enda lengre på bunnfallet enn vintageutgaven, minst åtte år, før omkorking.

Dype kjellere

Cattier er ikke blant de tørreste champagnene, restsukkeret ligger på rundt 9 g/l, som gir en ganske rik og sødmefylt munnfølelse, men takket være god syre, er sødmen godt balansert. Moussen er et annet stort pre ved disse champagnene, veldig fine små bobler, som får god tid å utvikle seg i de ekstra dype kjellerne (inntil 30 meter) med konstant lav temperatur.

Cattier har veldig lange tradisjoner i Champagne, som vinbønder helt siden 1763, og som champagneprodusenter siden 1918. Med rundt 30 hektar vinmarker er de stort sett selvforsynte med druer og i vinmarkene jobbes det såkalt bærekraftig (og det er fortsatt småradikalt i det ultrakonservative Champagne).

Høyt priset gullflaske

Så legger også Cattier vekt på å være innovative. Allerede i 1951 lanserte de Clos du Moulin, som dermed har en mye lengre historie enn en annen berømt clos-champagne, nemlig Krugs Clos du Mesnil. Cattier har fått mye oppmerksomhet for sin absolutte prestisjecuvée,Armand de Brignac Gold Brut (58898), lansert i 2006, og det ikke bare for den noe spesielle gullinnpakningen. Innholdet er også av svært høy kvalitet – men prisen er altså høy.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik velger du vin til pizza
Mat og vin i kombinasjon
Vin til pizza

Slik velger du vin til pizza

Pizza er en favoritt hos mange, enten den bestilles eller lages selv. Her hjelper vi deg å velge vin til pizzaen, når du skal kose deg litt ekstra.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik velger du vin til pizza
Mat og vin i kombinasjon
Vin til pizza

Slik velger du vin til pizza

Pizza er en favoritt hos mange, enten den bestilles eller lages selv. Her hjelper vi deg å velge vin til pizzaen, når du skal kose deg litt ekstra.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjell på en tirsdag er helt innafor de flestes budsjett og sabla godt
Dagens rett
Kremet blåskjell med selleri og fennikel

Blåskjell på en tirsdag er helt innafor de flestes budsjett og sabla godt

Blåskjell kan du spise hele året, men det er i vinterhalvåret de er klart best. Så sesongen starter nå. Pass på når det er tirsdagstilbud på skalldyr i butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her