Drikke
Årgangsbobler til godpris

Årgangsbobler til godpris

Denne champagnen byr på usedvanlig lekre bobler samt godt lagringspotensial for pengene.
Aase E. Jacobsen
22 Desember 2011 - 09:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Cattier 1er Cru Brut Vintage 2002 (53244)er et av de aller beste kjøpene i kategorien årgangschampagne, og en god grunn til å hoppe over enkleste nivå av champagne. Ikke for det, Cattiers versjon,Cattier 1er Cru Brut Antique (53243), er svært lettlikendes i en fruktig stil samtidig som den har god karakter. Så kommer druene i sin helhet fra vinmarkene i premier cru-landsbyen Chigny-les-Roses i Montagne de Reims (med 94 prosent på kvalitetsskalaen).

Sjelden innhegning

Men 2002-utgaven byr på så mye mer. En ting er at årgangen i seg selv gir riktig så interessant og lagringsdyktig vin, en annen er at den har fått tilstrekkelig med modning, noe som gir den god kompleksitet. Og så er det prisen da, tre hundre kroner for denne kvaliteten er et aldri så lite kupp.

Selv om du må legge på en del, er også toppcuvéen fra Cattier,Cattier Clos du Moulin 1er Cru Brut (53242), en godbit. Riktignok ingen årgangschampagne, men en blanding av tre gode årganger, 1998, 1999 og 2000 og like store deler pinot noir og chardonnay. Som navnet antyder kommer den fra en enkelt vinmark, som sågar er innhegnet, og én av de få i sitt slag i hele Champagne. Dessuten har den ligget enda lengre på bunnfallet enn vintageutgaven, minst åtte år, før omkorking.

Dype kjellere

Cattier er ikke blant de tørreste champagnene, restsukkeret ligger på rundt 9 g/l, som gir en ganske rik og sødmefylt munnfølelse, men takket være god syre, er sødmen godt balansert. Moussen er et annet stort pre ved disse champagnene, veldig fine små bobler, som får god tid å utvikle seg i de ekstra dype kjellerne (inntil 30 meter) med konstant lav temperatur.

Cattier har veldig lange tradisjoner i Champagne, som vinbønder helt siden 1763, og som champagneprodusenter siden 1918. Med rundt 30 hektar vinmarker er de stort sett selvforsynte med druer og i vinmarkene jobbes det såkalt bærekraftig (og det er fortsatt småradikalt i det ultrakonservative Champagne).

Høyt priset gullflaske

Så legger også Cattier vekt på å være innovative. Allerede i 1951 lanserte de Clos du Moulin, som dermed har en mye lengre historie enn en annen berømt clos-champagne, nemlig Krugs Clos du Mesnil. Cattier har fått mye oppmerksomhet for sin absolutte prestisjecuvée,Armand de Brignac Gold Brut (58898), lansert i 2006, og det ikke bare for den noe spesielle gullinnpakningen. Innholdet er også av svært høy kvalitet – men prisen er altså høy.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her