Årgangsbobler til godpris

Årgangsbobler til godpris

Denne champagnen byr på usedvanlig lekre bobler samt godt lagringspotensial for pengene.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Cattier 1er Cru Brut Vintage 2002 (53244) er et av de aller beste kjøpene i kategorien årgangschampagne, og en god grunn til å hoppe over enkleste nivå av champagne. Ikke for det, Cattiers versjon, Cattier 1er Cru Brut Antique (53243) , er svært lettlikendes i en fruktig stil samtidig som den har god karakter. Så kommer druene i sin helhet fra vinmarkene i premier cru-landsbyen Chigny-les-Roses i Montagne de Reims (med 94 prosent på kvalitetsskalaen).

Sjelden innhegning

Men 2002-utgaven byr på så mye mer. En ting er at årgangen i seg selv gir riktig så interessant og lagringsdyktig vin, en annen er at den har fått tilstrekkelig med modning, noe som gir den god kompleksitet. Og så er det prisen da, tre hundre kroner for denne kvaliteten er et aldri så lite kupp.

Selv om du må legge på en del, er også toppcuvéen fra Cattier, Cattier Clos du Moulin 1er Cru Brut (53242) , en godbit. Riktignok ingen årgangschampagne, men en blanding av tre gode årganger, 1998, 1999 og 2000 og like store deler pinot noir og chardonnay. Som navnet antyder kommer den fra en enkelt vinmark, som sågar er innhegnet, og én av de få i sitt slag i hele Champagne. Dessuten har den ligget enda lengre på bunnfallet enn vintageutgaven, minst åtte år, før omkorking.

Dype kjellere

Cattier er ikke blant de tørreste champagnene, restsukkeret ligger på rundt 9 g/l, som gir en ganske rik og sødmefylt munnfølelse, men takket være god syre, er sødmen godt balansert. Moussen er et annet stort pre ved disse champagnene, veldig fine små bobler, som får god tid å utvikle seg i de ekstra dype kjellerne (inntil 30 meter) med konstant lav temperatur.

Cattier har veldig lange tradisjoner i Champagne, som vinbønder helt siden 1763, og som champagneprodusenter siden 1918. Med rundt 30 hektar vinmarker er de stort sett selvforsynte med druer og i vinmarkene jobbes det såkalt bærekraftig (og det er fortsatt småradikalt i det ultrakonservative Champagne).

Høyt priset gullflaske

Så legger også Cattier vekt på å være innovative. Allerede i 1951 lanserte de Clos du Moulin, som dermed har en mye lengre historie enn en annen berømt clos-champagne, nemlig Krugs Clos du Mesnil . Cattier har fått mye oppmerksomhet for sin absolutte prestisjecuvée, Armand de Brignac Gold Brut (58898) , lansert i 2006, og det ikke bare for den noe spesielle gullinnpakningen. Innholdet er også av svært høy kvalitet – men prisen er altså høy.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu

Cattier 1er Cru Brut Vintage 2002

Produsent:
Cattier
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Champagne
Pris:
304,10 kr
Varenummer:
5324401
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Cattier 1er Cru Brut Antique

Produsent:
Cattier
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Champagne
Pris:
279,00 kr
Varenummer:
5324301
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Cattier Clos du Moulin 1er Cru Brut

Produsent:
Cattier
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Champagne
Pris:
569,00 kr
Varenummer:
5324201
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post: Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen