Drikke
Aristokratiske Ch. Canon-Gaffelière

Aristokratiske Ch. Canon-Gaffelière

Dette vinslottet tilhører eliten i St. Emilion og Bordeaux' høyreside som sådan. 2008-årgangen overbeviser stort.
Aase E. Jacobsen
06 Mars 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ch. Canon la Gaffelière 2008 (9831)preges av virkelig lekker frukt og stor fylde, frisk og saftig med deilig munnfølelse. En vin som smaker fortreffelig allerede, men som tåler minst 20 år i en god kjeller.

Preges av cabernet franc

Vinen signert grev Stephan von Neipperg er preget av sitt høyere (40 prosent) innslag av cabernet franc enn hva standarden er i St. Emilion (hvor merlot står for minst to tredeler av arealet). Det gir den et mer elegant preg av mørke skogsbær, krydder og urter, i tråd med druens aromaprofil.

Cabernet franc er den nye store druen

Slottet tilhører St. Emilions B-elite, såkalt premier grand cru classé B, og befinner seg derfor rett under Angélus, Ausone, Cheval Blanc og Pavie som utgjør A-laget. Den er også rimeligere enn flere av de andre 14 slottene i B-gruppen.

Møt en gammel kjenning fra St. Emilion

Ellers er St. Emilion-klassifiseringen forbundet med mye bråk. Den siste i 2012, som løftet nettopp Canon la Gaffelière opp i førstedivisjon (men altså ikke øverste eliteserie), ble nok en gang møtt med store protester. Først og fremst fra de tre slottene som ble degradert fra B-laget i forrige runde i 2006, og som medførte at den opprinnelige klassifiseringen fra 1996 ble gjort gjeldende igjen.

Slik er områdets klassifisering

Plasseringen i dette kartet har ikke uventet mye å si for inntektspotensialet – selvsagt i kombinasjon med kvaliteten på vinen.

 

Tilbake til røttene

Von Neipperg har levert stadig bedre kvalitet siden han overtok i 1985 selv om han midtveis gjorde et stilskifte, bort fra enkelte av de moderne teknikkene, og tilbake til en mer klassisk stil. Og nettopp i et ikke fullt så rikt år som 2008, kommer dette ekstra godt til uttrykk.

Også hans «garasjevin» La Mondotte har fått innpass blant de store, og som så mange andre viner i denne spesielle kategorien som kjennetegnes av høy ekstraksjon og mye ny eik, er den mye høyere priset enn sin mer klassiske bror.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her