Drikke
Billigst i butikken

Billigst i butikken

Det lønner seg opplagt å kjøpe Haandbryggeriets hveteøl i dagligvarebutikken. Du sparer 20 kroner pr flaske.
Aase E. Jacobsen
18 Mai 2012 - 07:00

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Haandbryggeriet lager to utgaver av sitt lekre hveteøl. Bavaria med gul etikett og 4,5 prosent finner du i enkelte ICA- og Meny-butikker,og Haandbryggeriet Bavaria Weizen (44585) må du på polet for å få. Forskjellen i pris, nærmere bestemt 21,50 kroner, reflekterer først og fremst forskjeller i påslag mellom dagligvare og Vinmonopol (alkoholavgiften står kun for 2,19 kroner). Og antyder veldig klart at om alt øl gikk gjennom dagligvare, uavhengig av alkoholinnhold, ville det bli billigere. Kanskje på tide at polet tar en titt på Systembolagets kalkyler som jo er latterlig lave (selv korrigert for ulikheter i avgifter)?

Bittelitt mer fylde

Begge ølene er imidlertid viet like mye oppmerksomhet gjennom hele bryggeprosessen. Navnet Haandbryggeriet forplikter jo, og det får vi håpe holder seg i den videre ekspansjonsfasen. Etter en dobling av kapasiteten fra og med i år, jobbes det nå med planer om en femdobling for å dekke fremtidig etterspørsel.

Mens butikkversjonen er fruktig og frisk med et lett og innbydende hvetepreg samt fine blomstertoner, har polutgaven bittelitt mer fylde takket være den ene ekstra alkoholprosenten. Til felles har ølene at hvetepreget er dempet, derfor er det ingen grunn til frykt for de som har angst for hveteøl.

Få med deg bunnfallet

Begge er brygget på en blanding av hvete- og byggmalt, etter tysk modell, og Haandbryggeriet bruker sin egen hveteølgjær for å få frem ølstilens karakteristiske krydder- og sitrustoner. Ølet filtreres ikke og gjærrestene er synlig som bunnfall i flasken. Ved helling i glasset vil gjæren virvles opp og ølet får et grumsete utseende. De fleste hveteølelskere sørger for å få med mest mulig av disse smaksbringende gjærrestene i glasset. Før du tømmer den siste skvetten, gi flasken noen virvelbevegelser.

Hveteøl er sjelden særlig bittert, ei heller Haandbryggeriets. Det er brukt humle av typen Styrian Goldings som gir et ganske dempet, men likevel tydelig bitterpreg og som understreker både blomster- og krydderpreget.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her