Drikke
Billigst i butikken

Billigst i butikken

Det lønner seg opplagt å kjøpe Haandbryggeriets hveteøl i dagligvarebutikken. Du sparer 20 kroner pr flaske.
Aase E. Jacobsen
18 Mai 2012 - 07:00

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Haandbryggeriet lager to utgaver av sitt lekre hveteøl. Bavaria med gul etikett og 4,5 prosent finner du i enkelte ICA- og Meny-butikker,og Haandbryggeriet Bavaria Weizen (44585) må du på polet for å få. Forskjellen i pris, nærmere bestemt 21,50 kroner, reflekterer først og fremst forskjeller i påslag mellom dagligvare og Vinmonopol (alkoholavgiften står kun for 2,19 kroner). Og antyder veldig klart at om alt øl gikk gjennom dagligvare, uavhengig av alkoholinnhold, ville det bli billigere. Kanskje på tide at polet tar en titt på Systembolagets kalkyler som jo er latterlig lave (selv korrigert for ulikheter i avgifter)?

Bittelitt mer fylde

Begge ølene er imidlertid viet like mye oppmerksomhet gjennom hele bryggeprosessen. Navnet Haandbryggeriet forplikter jo, og det får vi håpe holder seg i den videre ekspansjonsfasen. Etter en dobling av kapasiteten fra og med i år, jobbes det nå med planer om en femdobling for å dekke fremtidig etterspørsel.

Mens butikkversjonen er fruktig og frisk med et lett og innbydende hvetepreg samt fine blomstertoner, har polutgaven bittelitt mer fylde takket være den ene ekstra alkoholprosenten. Til felles har ølene at hvetepreget er dempet, derfor er det ingen grunn til frykt for de som har angst for hveteøl.

Få med deg bunnfallet

Begge er brygget på en blanding av hvete- og byggmalt, etter tysk modell, og Haandbryggeriet bruker sin egen hveteølgjær for å få frem ølstilens karakteristiske krydder- og sitrustoner. Ølet filtreres ikke og gjærrestene er synlig som bunnfall i flasken. Ved helling i glasset vil gjæren virvles opp og ølet får et grumsete utseende. De fleste hveteølelskere sørger for å få med mest mulig av disse smaksbringende gjærrestene i glasset. Før du tømmer den siste skvetten, gi flasken noen virvelbevegelser.

Hveteøl er sjelden særlig bittert, ei heller Haandbryggeriets. Det er brukt humle av typen Styrian Goldings som gir et ganske dempet, men likevel tydelig bitterpreg og som understreker både blomster- og krydderpreget.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her