Drikke
Bli hekta på hveteøl

Bli hekta på hveteøl

Danske Indslev er blitt den nye spesialisten på hveteøl med svært mange spennende tolkninger av temaet som du ikke kan unngå å bli fascinert av.
Aase E. Jacobsen
21 September 2012 - 07:00

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
De fire ølene fra Indslev som er i salg i Norge for øyeblikket er alle versjoner av et hveteøl i den tyske tradisjonen, altså uten andre ingredienser enn malt, humle, gjær og vann.

Imponerende

Aller mektigst er Indslev Hvede Bock (94099) som et hveteøl brygget med mer malt og derfor har høyere alkohol enn andre hveteøl. Denne holder 8 prosent, men bærer dem veldig godt.

Les mer om hveteøl

Et svært riktig øl som trenger mat av samme kaliber, gjerne langtidsstekt kjøtt med en del fett. Den flotte syrestrukturen i ølet renser godt opp. Den store kompleksiteten i ølet kommer best til uttrykk etter å ha stått litt i glasset, så pass på å bruke glass med stor klokke.

Indslev Sort Hvede (94098) er enda mørkere, men ikke fullt så kraftig. Det er av typen stout, men siden det er brygget med halvparten hvetemalt som gir en noe bløtere karakter enn andre stoutøl.

Velg riktig glass

Men med 6,5 prosent er det langt kraftigere og fastere i stilen enn det ølet mange forbinder med stout, nemlig Guinness. Det har ikke den samme kompleksiteten som hvetebokken, og trives bedre i ett høyere og litt smalere glass. Dermed kommer det kremete skummet bedre til sin rett.

Les mer om stout

Deres Indslev Pale Ale (94097)er et svært godt brygget øl, elegant med fine hvetetoner og et godt humlepreg. Et svært anvendelig øl som er et ordspill på I(ndslev)PA, men skiller seg fra andre i denne kategorien gjennom dominansen av hvetemalt.

Mer humle

Sammenlignet med Svane Hvede er IPA naturlig nok mer humlepreget med Amarillo og Hallertauer Perle som bitterhumler og Hallertauer Saphir og Cascade som aromahumler.

Les mer om IPA

Svane Hvede (95089) er Indslevs «bread’ n butter»-øl. Et i sannhet «dejlig» hveteøl, leskende og friskt med mye hvetepreg, som finnes i både 50 cl og 33 cl. Oppskriften har bryggmesteren Stefan Peter Stadler tatt med seg fra Bayern hvor han fikk sin bryggeutdannelse.

Gårdsbryggeri

Som så mange andre bryggerier på Fyn i Danmark, har Indslev lange tradisjoner, men var stengt i mange år. I 2005 børstet Anders Busse Rasmussen støv av familiens gamle bryggeri som oldefarens bror hadde åpnet i 1897.

Fortsatt bor familien på og driver gården som ligger ved siden av bryggeriet. Kan vi gjette på at de dyrker hvete også?

Foto: Roger Kolbu
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her