Drikke
Bli hekta på hveteøl

Bli hekta på hveteøl

Danske Indslev er blitt den nye spesialisten på hveteøl med svært mange spennende tolkninger av temaet som du ikke kan unngå å bli fascinert av.
Aase E. Jacobsen
21 September 2012 - 06:00

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
De fire ølene fra Indslev som er i salg i Norge for øyeblikket er alle versjoner av et hveteøl i den tyske tradisjonen, altså uten andre ingredienser enn malt, humle, gjær og vann.

Imponerende

Aller mektigst er Indslev Hvede Bock (94099) som et hveteøl brygget med mer malt og derfor har høyere alkohol enn andre hveteøl. Denne holder 8 prosent, men bærer dem veldig godt.

Les mer om hveteøl

Et svært riktig øl som trenger mat av samme kaliber, gjerne langtidsstekt kjøtt med en del fett. Den flotte syrestrukturen i ølet renser godt opp. Den store kompleksiteten i ølet kommer best til uttrykk etter å ha stått litt i glasset, så pass på å bruke glass med stor klokke.

Indslev Sort Hvede (94098) er enda mørkere, men ikke fullt så kraftig. Det er av typen stout, men siden det er brygget med halvparten hvetemalt som gir en noe bløtere karakter enn andre stoutøl.

Velg riktig glass

Men med 6,5 prosent er det langt kraftigere og fastere i stilen enn det ølet mange forbinder med stout, nemlig Guinness. Det har ikke den samme kompleksiteten som hvetebokken, og trives bedre i ett høyere og litt smalere glass. Dermed kommer det kremete skummet bedre til sin rett.

Les mer om stout

Deres Indslev Pale Ale (94097)er et svært godt brygget øl, elegant med fine hvetetoner og et godt humlepreg. Et svært anvendelig øl som er et ordspill på I(ndslev)PA, men skiller seg fra andre i denne kategorien gjennom dominansen av hvetemalt.

Mer humle

Sammenlignet med Svane Hvede er IPA naturlig nok mer humlepreget med Amarillo og Hallertauer Perle som bitterhumler og Hallertauer Saphir og Cascade som aromahumler.

Les mer om IPA

Svane Hvede (95089) er Indslevs «bread’ n butter»-øl. Et i sannhet «dejlig» hveteøl, leskende og friskt med mye hvetepreg, som finnes i både 50 cl og 33 cl. Oppskriften har bryggmesteren Stefan Peter Stadler tatt med seg fra Bayern hvor han fikk sin bryggeutdannelse.

Gårdsbryggeri

Som så mange andre bryggerier på Fyn i Danmark, har Indslev lange tradisjoner, men var stengt i mange år. I 2005 børstet Anders Busse Rasmussen støv av familiens gamle bryggeri som oldefarens bror hadde åpnet i 1897.

Fortsatt bor familien på og driver gården som ligger ved siden av bryggeriet. Kan vi gjette på at de dyrker hvete også?

Foto: Roger Kolbu
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her