Drikke
Bobleviner baroloelskere vil like

Bobleviner baroloelskere vil like

Musserende nebbiolovin fra Piemonte til champagnepris? Ja, det er så langt fra en vits. Disse vinene er seriøse så det holder.
Aase E. Jacobsen
04 September 2014 - 12:30

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Erpacrife Nebbiolo Metodo Classico 2009 (97797)er en floral og lekker vin som nyter godt av nebbiolos typiske blomsterkarakter og ikke minst gode syrestruktur.

Syren og ikke tanninene

Sammen med god fylde er det syren og boblene som er ryggraden siden druetypen tanniner ikke bidrar i denne vinen.

Derfor er nebbiolo så spesiell

Den store friskheten og delikate frukten er et resultat av vokststedet og fremstillingsmetoden. Druene kommer fra høytliggende vinmarker, ved 500 m.o.h. i på et av høydedragene i utkanten av Barbaresco-området.

Les om kongen av Barbaresco

Dessuten plukkes druene tidligere enn hva vanlig er for rødvin. Slik maksimeres syren samtidig som alkoholnivået ikke blir for høyt. En rød nebbiolo uten bobler holder 14-14,5 prosent, men denne ligger på 12,5 prosent.

Svært små kvanta

Druene får videre et opphold på to uker i kjølerom før de gjæres. Dette er en teknikk som brukes for å løfte fram fruktigheten og aromaene i vinen.

Nær sagt selvsagt er det klassisk metode som brukes, altså annengangsgjæring i flaske, og vinen ligger to år på bunnfallet før omkorking.

Fra samme produsent kommer Erpacrife Bianco Metodo Classico 2011 (14642)som er en vin av hvite druer som erbaluce, cortese, timorasso og moscato bianco. En veldig karaktersterk musserende vin med urter og mineraler og flott syrefriskhet som passer veldig godt til fetere retter. Prøv den gjerne til fårikål! Dette er en vin som lages i svært små kvanta.

I en klasse for seg

Aller mest sjelden er faktisk deres moscatovin, Erpacrife Moscato Metodo Classico 2010 (14643), både i antall og når den sammenlignes med regionens øvrige viner av denne druen.

Denne moscatovinen er også spesiell

Smaksmessig er vinen i en klasse for seg med veldig god konsentrasjon og intens fruktighet, mektig, men samtidig god og frisk. En herlig dessertvin som passer perfekt til frukt- og kremkombinasjoner, terter eller ostetallerken.

Moscato mest utfordrende

Det som gjør den spesiell er at den har fått en annengangsgjæring i flasken. En prosess som produsenten beskriver som svært komplisert all den tid druematerialet må være helt perfekt, vinen er derfor kun laget fire ganger, og sist i 2010 i et antall av 2000 flasker.

Dessuten er det at vinen skal ha restsukker når den omkorkes, også en stor utfordring.

Kompisprosjekt

Men de fire kameratene som står bak «eksperimentet» Erpacrife elsker utfordringer. Da de avsluttet ønologskolen i Alba og skulle gå hver til sitt, ble de enige om å forlenge den tette dialogen ved å skape noe helt unikt, på tvers av alle DOC(G)-grensene i Piemonte.

 

Erpacrife er derfor Alba-nebbiolo fra Federico Scarzello, litt Oltrepo Pavese-druer fra Cristian Calatroni, Asti-moscato fra Erik Dogliotti og fjerdemann Paolo Stella jobber til daglig med barbera i Asti, en drue som foreløpig ikke brukes i noen av vinene.

Foto: Erpacrife og Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her