Drikke
Bobleviner baroloelskere vil like

Bobleviner baroloelskere vil like

Musserende nebbiolovin fra Piemonte til champagnepris? Ja, det er så langt fra en vits. Disse vinene er seriøse så det holder.
Aase E. Jacobsen
04 September 2014 - 12:30

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Erpacrife Nebbiolo Metodo Classico 2009 (97797)er en floral og lekker vin som nyter godt av nebbiolos typiske blomsterkarakter og ikke minst gode syrestruktur.

Syren og ikke tanninene

Sammen med god fylde er det syren og boblene som er ryggraden siden druetypen tanniner ikke bidrar i denne vinen.

Derfor er nebbiolo så spesiell

Den store friskheten og delikate frukten er et resultat av vokststedet og fremstillingsmetoden. Druene kommer fra høytliggende vinmarker, ved 500 m.o.h. i på et av høydedragene i utkanten av Barbaresco-området.

Les om kongen av Barbaresco

Dessuten plukkes druene tidligere enn hva vanlig er for rødvin. Slik maksimeres syren samtidig som alkoholnivået ikke blir for høyt. En rød nebbiolo uten bobler holder 14-14,5 prosent, men denne ligger på 12,5 prosent.

Svært små kvanta

Druene får videre et opphold på to uker i kjølerom før de gjæres. Dette er en teknikk som brukes for å løfte fram fruktigheten og aromaene i vinen.

Nær sagt selvsagt er det klassisk metode som brukes, altså annengangsgjæring i flaske, og vinen ligger to år på bunnfallet før omkorking.

Fra samme produsent kommer Erpacrife Bianco Metodo Classico 2011 (14642)som er en vin av hvite druer som erbaluce, cortese, timorasso og moscato bianco. En veldig karaktersterk musserende vin med urter og mineraler og flott syrefriskhet som passer veldig godt til fetere retter. Prøv den gjerne til fårikål! Dette er en vin som lages i svært små kvanta.

I en klasse for seg

Aller mest sjelden er faktisk deres moscatovin, Erpacrife Moscato Metodo Classico 2010 (14643), både i antall og når den sammenlignes med regionens øvrige viner av denne druen.

Denne moscatovinen er også spesiell

Smaksmessig er vinen i en klasse for seg med veldig god konsentrasjon og intens fruktighet, mektig, men samtidig god og frisk. En herlig dessertvin som passer perfekt til frukt- og kremkombinasjoner, terter eller ostetallerken.

Moscato mest utfordrende

Det som gjør den spesiell er at den har fått en annengangsgjæring i flasken. En prosess som produsenten beskriver som svært komplisert all den tid druematerialet må være helt perfekt, vinen er derfor kun laget fire ganger, og sist i 2010 i et antall av 2000 flasker.

Dessuten er det at vinen skal ha restsukker når den omkorkes, også en stor utfordring.

Kompisprosjekt

Men de fire kameratene som står bak «eksperimentet» Erpacrife elsker utfordringer. Da de avsluttet ønologskolen i Alba og skulle gå hver til sitt, ble de enige om å forlenge den tette dialogen ved å skape noe helt unikt, på tvers av alle DOC(G)-grensene i Piemonte.

 

Erpacrife er derfor Alba-nebbiolo fra Federico Scarzello, litt Oltrepo Pavese-druer fra Cristian Calatroni, Asti-moscato fra Erik Dogliotti og fjerdemann Paolo Stella jobber til daglig med barbera i Asti, en drue som foreløpig ikke brukes i noen av vinene.

Foto: Erpacrife og Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken
Ukens kake

Prøv en eksotisk vri på gulrotkaken

Denne gulrotkaken har fått smak av likøren laget av den sørafrikanske frukten marula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her