Bouillabaise

Innta plassene. I dag serveres sjømat, og det er ikke hva som helst vi foreslår som dagens rett. Søndager er som oftest den dagen i uka man har litt ekstra tid til å benytte foran komfyren. Nyt gjerne litt vin mens dere holder på.
Redaksjonen
17 Februar 2002 - 02:00

Bouillabaisse med sjøkreps

Bouillabaisse med sjøkreps

Fremgangsmåte

Fisken:
Rens og vask fisken nøye. Fjern blod og gjeller. Breiflabb, flyndre eller steinbitt kan skjæres i skiver. Mindre fisk renses og vaskes og kan brukes hele.
Skrell potetene og del dem i skiver.
Støt safran og fennikelfrø til pulver i en morter. Støt videre med olje og pastis.

Fisk og poteter legges utover i et stort fat, og marinaden fordeles jevnt. Vend fisk og poteter et par ganger, og dekk til med plastfolie. 
 
Suppa:
Kok opp vannet i en kjele og skåld tomatene i omtrent 10 sekunder. Snitt forsiktig i skinnet og fjern det. Del tomatene i to og fjern frøene. Grovhakk tomatkjøttet. Varm oljen på svak varme i en stor, tykkbunnet kjele.

Ha i løk og purre i strimler og fres forsiktig til de er myke, men fortsatt uten farge.

Tilsett hvitløk, tomatene, bouqet garni og safran, og øk varmen.

Fortsett å koke mens du rører med en sleiv inntil tomatene er oppløste, ca. 10 minutter. Smak til med salt. Det skal være forholdsvis kraftig saltsmak.

Nå skal poteter og fisk tilsettes. Hell over nok kokende vann til å dekke all fisken, pluss litt til, og kok opp på sterk varme. Kok uten lokk i 5 minutter.
Legg i krabbene eller sjøkrepsene og kok videre i 10 minutter. Ta gryten av varmen. Den sterke kokingen gjør ofte fisken litt frynsete, men er helt nødvendig for at oljen og fiskekraften skal blande seg godt. Det er nemlig her hemmeligheten bak en god bouillabaisse ligger.

Se mange flere lekre fiskesupper her

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Oppskriften er fra boken "Suppe" av Thomas Horne, utgitt på Aschehoug forlag.

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her