Godbiter i pollisten
Bunnsolide burgundere til gunstige priser

Bunnsolide burgundere til gunstige priser

Borgeot er blitt en favoritt på restauranter. Ikke rart, for solid kvalitet til god pris er ikke hverdagskost fra Burgund.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2016 - 17:50

Brødrene Borgeot, Pascal og Laurent, har vært under radaren lenge, til tross for at de har vinmarker i de beste delene av Chassagne-Montrachet, Puligny-Montrachet og Meursault. En av årsakene kan være at kjelleren deres ligger i en unnselig landsby i utkanten av de nevnte appellasjonene. Og at de først startet opp i 1985 (og da «bare» med Santenay i porteføljen).

En annen at prisene deres er gunstige. Nå er alt relativt fra den kanten, men Borgeot Bourgogne Blanc Clos de la Carbonade 2014 er noen tiere billigere enn sammenlignbare «standardburgundere». Den er for øvrig et knallkjøp i 2014-årgangen som kjennetegnes av god syre, deilig frukt og fint mineralpreg. En super vin som dekker de fleste av sommerens behov for en smaksrik hvit burgunder uten for tydelig eik. Og konkurrerer med de fleste chabliser når det kommer til konsentrasjon og vinvaluta.

Druene til denne vinen kommer fra vinmarker i Cote Chalonnaise, litt lengre sør, nærmere bestemt i landsbyen Bouzeron som er kjent for å levere veldig god frukt. 

Denne vinen fra Bouzeron er også av veldig høy kvalitet

Også toppvinene til brødreparet er både balansert når det kommer til eikebruk og prising.

Borgeot Puligny-Montrachet 1.Cru Les Champs Gains 2013 koster det samme som villages-utgavene til andre produsenter. Borgeot Chassagne-Montrachet 1.Cru Morgeot 2013 er enda noen tiere rimeligere, men utfordres kvalitetsmessig av Borgeot Puligny-Montrachet Les Grands Champs 2013.

Denne er imidlertid ikke er en premier cru, men et kjent «lieu dit» med en svært gunstig beliggenhet, nemlig rett nedenfor Clavaillon, en av Pulignys aller best premier cru-er. Les Grands Champs har riktignok ikke det samme potensialet som naboen, men i konsentrerte årganger som 2013 kommer vinmarken riktig så godt ut av det. I hvert smaker Borgeots utgave aldeles nydelig med veldig god frukt, fint blomster- og mineralpreg og god sødme.

Pascal Borgeot.

 

Les Champs Gains 1er cru på sin side ligger høyest i skråningen ved om lag 350 m.o.h. Den kjennetegnes av svært skrint jordsmonn, og den resulterende vinen er da også svært steinpreget og konsentrert. En super vin for lagring.

Morgeot er en stor premier cru i utbredelse i Chassagne, noe som borger for variasjoner, selv om Pascal Borgeot insisterer på at i akkurat denne vinmarken er ikke beliggenhet veldig utslagsgivende.

Borgeots utgave passer uansett veldig godt inn i beskrivelsen blant andre Jasper Morris gir av hvitvinene fra denne opprinnelige rødvinsvinmarken, nemlig kraft, stoff, dybde og godt lagringspotensial.

Fra familiens opprinnelige vinmarker i Santenay kommer to viner som begge er representative for denne rødvinsappellasjonen

Utsikt fra vinkjelleren mot Puligny-åsen.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar
Dagens rett
Rødkålsalat med fiken og søtpotet

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar

Denne juleinspirerte salaten passer sammen med alt det gode du har i kjøleskapet for tiden. Og rødkål bør være i enhver grønnsaksskuff i ukene framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her