DAGENS RETT: Blåskjell Moules marinières

Dagens rett Blåskjell Moules marinières

By på en liten midtukefest med blåskjell

Fester midt i uka er velkomne, men da må det være enkelt. Det er imidlertid ikke noe å si på smakskraften i dagens festoppskrift.

Blåskjell er en lett tilgjengelig luksus alle har råd til, også midt i uka. En stor bolle rykende varme skjell smaker alltid fortreffelig. Samtidig som det er veldig lett å lage.

Navnet på denne utgaven krever en liten oppklaring. Moules marinieres er den franske versjonen som peker på den typiske korte stripete genseren som fiskerne på Vestkysten av Frankrike brukte.  

De dampet blåskjellene i hvitvin og smør, og senere har sjalottløk, persille og hviltløk kommet til. I denne oppskriften er det også tilsatt fløte men den hører altså ikke med i originalen om noe slikt finnes for en rett som skal ha nesten 800 år lange tradisjoner.  

For dette er en typisk fransk rett, opprinnelig fra Charente hvor det er rikelig tilgang på hvitvin som for det meste brukes til cognacdestillering. Retten har spredt seg til  Nord-Frankrike og Belgia hvor den får følge av pommes frites. Men den står seg utmerket alene, men godt brød må til. 

Se alle de andre gode oppskriftene med blåskjell 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bestill dagens rett som e-post

 

Blåskjell Moules Mariniere

Fremgangsmåte

Skyll blåskjellene godt i kaldt vann, og skrap løs eventuelle byssustråder og rur fra skjellene.

Kontroller at alle skjellene er lukket. Knips på de skjellene som er åpne, dersom de ikke lukker seg er de døde og skal kastes.

Finhakk selleri, løk og purre og stek dette i en stor kjele i litt smør til løken er blank.

Legg i blåskjellene og ha i vinen og fløten. Legg på lokk og sett over sterk varme.

Kok skjellene til de har åpnet seg. Rør rundt i kjelen et par ganger for å sikre jevn koking. Dette tar bare noen minutter.

Rør inn dine favoritturter og server blåskjellene rykende varme rett fra gryten med godt brød eller pommes frites ved siden av.

Se alle de fristende oppskriftene med blåskjell

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen