Dagens rett

Finalist Beste norske kokebok 2018

Denne kokeboka er ikke bare matpolitisk korrekt, oppskriftene er virkelig inspirerende

Denne kokeboka er ikke bare matpolitisk korrekt, oppskriftene er virkelig inspirerende

Purrestokk med røykt rømme er en av mange oppskrifter i Grønnsakskokeboka som får deg til å tenke nytt på råvarer, og ikke minst til å spise grønnere uten at du savner noe.
Aase E. Jacobsen
19 November 2018 - 02:00
 

Det er knapt det mattema som ikke Tom Victor Gausdal og Stian Floer har vært innom i sin omfattende kokebokproduksjon, men det er første gangen at de vier 450 sider og 400 oppskrifter til grønnsaker. Det har de gjort på en så solid måte at kokeboka kvalifiserer til å bli en av fem finalister i Beste norske kokebok 2018. 

Bare hør her hva kokebokjuryen mener om Grønnsakskokeboka (Press forlag): 

"Hvordan gjøre grønn mat fristende for stadig flere mennesker? Her er fasiten. Med flere enn 400 enkle, lekende og fristende oppskrifter og svært gode bilder åpner Gausdal og Floer opp en ny verden for mange av oss. Grønnsaker er ikke lenger bare tilbehør til kjøtt og fisk, de skinner også når de har hovedrollen på tallerkenen."

Mens vi venter på at vinneren avsløres den 29. november kan du øve deg på denne retten. 

Her kan du lese mer om de fem finalistene i årets konkurranse Beste norske Kokebok 2018

Stian Floer (tv) og Tom Victor Gausdal er blant landets mest produktive kokebokforfattere.

 

Skaff deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Purrestokk med røkt rømme

Purrestokk med røkt rømme

Fremgangsmåte

Purre:
Rens ut den tykke margen inni den stokkede purren. Del kjernen i passe lange stokker og kok dem lett i en liten kjele i smørvann til de så vidt er møre. 

Røkt rømme:
Fordel rømmen jevnt utover på et brett. Sett brettet på grillen og fyr opp en liten kjele med røykespon. Legg på lokk slik at flammen kveles og røyken kommer ut. Plasser den i grillen under rømmen, ha på lokk og la stå en halvtimes tid til rømmen har tatt til seg den deilige røyksmaken.

Purreolje:
Bruk det grønne fra purren. Ha i en blander med olje og kjør til jevn masse. Sil og ta vare på oljen. For en mer holdbar olje, varmer du den opp i en kjele  til maks 65 grader. Sil raskt gjennom et filter og oppbevar i kjøleskap.

Tips:
I stedet for rømme kan du bruke crème fraîche.

Servering:
Varm opp rømmen og smak til med salt, pepper, noen dråper sitronsaft og grønn purreolje.

Variasjon:
Du kan selvfølgelig servere purrestokken med vanlig pisket rømme om du vil – eller med varm rømmesaus fra panna.

Tips:
Purrestokk, sier du? Hva i all verden er det? Jo – nå skal du høre: Vi tok med denne oppskriften for å introdusere en råvare vi virkelig er glad i, for et større publikum. Når purren går opp i blomst utover i sesongen, blir kjernen fast og ganske hard. Det er denne kjernen som kalles purrestokk. Det har ikke vært vanlig å bruke denne stokken i matlagingen – uansett pleier jo purren å høstes før den blomstrer. Men purrestokken smaker likevel helt fantastisk når den kokes: fyldig og deilig, som en helt egen grønnsak. Vi topper med rømme, som vi har røkt lett for en ekstra smakseffekt.

Spør deg fram hos grønnsakshandleren eller i grønnsaksdisken i butikken om de kan levere purrestokk til deg. Se på det som en innsats for matkulturen: Jo flere som spør, jo lettere vil det etter hvert å bli å få tak i purrestokk. 

Tips:
De ytre lagene av den stokkede purren er trevlete, men kan eventuelt brukes til purrechips eller i gryter eller kraft.

Oppskriften er hentet fra Grønnsakskokeboka, en av fem finalister i Beste norske kokebok 2018.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Tom Victor Gausdal og Stian Floer

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her