Dagens rett

Finalist Beste norske kokebok 2018

Denne kokeboka er ikke bare matpolitisk korrekt, oppskriftene er virkelig inspirerende

Denne kokeboka er ikke bare matpolitisk korrekt, oppskriftene er virkelig inspirerende

Purrestokk med røykt rømme er en av mange oppskrifter i Grønnsakskokeboka som får deg til å tenke nytt på råvarer, og ikke minst til å spise grønnere uten at du savner noe.
Aase E. Jacobsen
19 November 2018 - 01:00
 

Det er knapt det mattema som ikke Tom Victor Gausdal og Stian Floer har vært innom i sin omfattende kokebokproduksjon, men det er første gangen at de vier 450 sider og 400 oppskrifter til grønnsaker. Det har de gjort på en så solid måte at kokeboka kvalifiserer til å bli en av fem finalister i Beste norske kokebok 2018. 

Bare hør her hva kokebokjuryen mener om Grønnsakskokeboka (Press forlag): 

"Hvordan gjøre grønn mat fristende for stadig flere mennesker? Her er fasiten. Med flere enn 400 enkle, lekende og fristende oppskrifter og svært gode bilder åpner Gausdal og Floer opp en ny verden for mange av oss. Grønnsaker er ikke lenger bare tilbehør til kjøtt og fisk, de skinner også når de har hovedrollen på tallerkenen."

Mens vi venter på at vinneren avsløres den 29. november kan du øve deg på denne retten. 

Her kan du lese mer om de fem finalistene i årets konkurranse Beste norske Kokebok 2018

Stian Floer (tv) og Tom Victor Gausdal er blant landets mest produktive kokebokforfattere.

 

Skaff deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Purrestokk med røkt rømme

Purrestokk med røkt rømme

Fremgangsmåte

Purre:
Rens ut den tykke margen inni den stokkede purren. Del kjernen i passe lange stokker og kok dem lett i en liten kjele i smørvann til de så vidt er møre. 

Røkt rømme:
Fordel rømmen jevnt utover på et brett. Sett brettet på grillen og fyr opp en liten kjele med røykespon. Legg på lokk slik at flammen kveles og røyken kommer ut. Plasser den i grillen under rømmen, ha på lokk og la stå en halvtimes tid til rømmen har tatt til seg den deilige røyksmaken.

Purreolje:
Bruk det grønne fra purren. Ha i en blander med olje og kjør til jevn masse. Sil og ta vare på oljen. For en mer holdbar olje, varmer du den opp i en kjele  til maks 65 grader. Sil raskt gjennom et filter og oppbevar i kjøleskap.

Tips:
I stedet for rømme kan du bruke crème fraîche.

Servering:
Varm opp rømmen og smak til med salt, pepper, noen dråper sitronsaft og grønn purreolje.

Variasjon:
Du kan selvfølgelig servere purrestokken med vanlig pisket rømme om du vil – eller med varm rømmesaus fra panna.

Tips:
Purrestokk, sier du? Hva i all verden er det? Jo – nå skal du høre: Vi tok med denne oppskriften for å introdusere en råvare vi virkelig er glad i, for et større publikum. Når purren går opp i blomst utover i sesongen, blir kjernen fast og ganske hard. Det er denne kjernen som kalles purrestokk. Det har ikke vært vanlig å bruke denne stokken i matlagingen – uansett pleier jo purren å høstes før den blomstrer. Men purrestokken smaker likevel helt fantastisk når den kokes: fyldig og deilig, som en helt egen grønnsak. Vi topper med rømme, som vi har røkt lett for en ekstra smakseffekt.

Spør deg fram hos grønnsakshandleren eller i grønnsaksdisken i butikken om de kan levere purrestokk til deg. Se på det som en innsats for matkulturen: Jo flere som spør, jo lettere vil det etter hvert å bli å få tak i purrestokk. 

Tips:
De ytre lagene av den stokkede purren er trevlete, men kan eventuelt brukes til purrechips eller i gryter eller kraft.

Oppskriften er hentet fra Grønnsakskokeboka, en av fem finalister i Beste norske kokebok 2018.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Tom Victor Gausdal og Stian Floer

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her