DAGENS RETT: Hellstrøms pinnekjøtt

Dagens rett Hellstrøms pinnekjøtt

Tjuvstart på pinnekjøttmiddagen med denne oppskriften

Gjør som Eyvind Hellstrøm, introduser litt andre smaker til pinnekjøttet og du får en helt annen smaksopplevelse.

For pinnekjøttet skal ikke bare dampes i vann, men tilføres en rekke andre aromaer fra urter til rotgrønnsaker. Så om antall ingredienser virker avskrekkende, fortvil ikke, du kan lage din egen komposisjon, avhengig av hva du har i kjøleskapet.

Og husk at dette er en super måte å utnytte litt rynkete gulrøtter eller andre grønnsaker som har tapt seg litt rent visuelt. Å smake på julematen før jul er for mange helligbrøde, men ikke så dumt siden du da får muligheten til å raffinere teknikkene foran den store dagen. Belønningen er jo en fantastisk smaksopplevelse. 

Og av restene kan du lage dette

Se våre andre oppskrifter på pinnekjøtt 

Skaff deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Hellstrøms pinnekjøtt

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

4 timer

Ingredienser

0.25 stk
1 stk
1 stk
Kålrotstappe:
300 g

Fremgangsmåte

Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt ut for å gjenskape kjøttets riktige
tekstur. Dette tar litt tid, men er det mest kritiske punktet på veien. Pinnekjøttet
krever altså oppmerksomhet i god tid før festen begynner. Vi beregner fra tolv
timer til ett døgn i vann før sausen gjenoppstår.

Selve kokeprosessen kan fort ta et par timer, noen ganger mer, avhengig av
kjøttets tilstand, tykkelsen på stykkene og hvorvidt vi koker i buljong eller
dampet på pinner i bunnen av kjelen. Som sagt: kanskje mer, kanskje mindre…

Her må det smakes og kjennes på teksturen i kjøttet. Kokes det for lenge, blir det
tørt og kjedelig.

Skiver av pinnekjøtt (eller fåreribbe) koker vi direkte i en buljong laget med løk, gulrøtter, purreløk og andre vintergrønnsaker som selleri, persillerot, skorsonerot,
jordskokk og kålrabi. Vi koker denne med aromater (timian, einebær, persille og
fersk eller tørket løpestikke) i en drøy time.

Deretter siler vi av, og så kommer selve sjakktrekket:

Vi koker grønnsaker som skal serveres sammen med pinnekjøttet/fåreribben i denne buljongen, altså kålrot som er skrelt og skåret i skiver, sammen med kjøttet.

Kålroten er ferdigkokt etter ca. 10 minutter. Da tar vi kåltrotskivene ut av fåreribbekjelen og har dem i en kjele med smør, hvit pepper og cajennepepper, moser det hele og presser stappen gjennom en sikt og holder den varm inntil kjøttet er ferdigkokt.

Server pinnekjøtt og kålrotstappe med en saus laget av kokekraften som er jevnet med litt maizenna samt kokte ringerikspoteter.

Og av restene kan du lage dette

Røkt eller urøkt pinnkjøtt kan du lese mer om her

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør 

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter 

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne. 

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen